Egipat otvorio 4.000 godina staru grobnicu u Luksoru

Na zapadnoj obali Nila u Luksoru nalaze se neki od najspektakularnijih faraonskih spomenika, a među njima i Dolina kraljeva.

Meruovu grobnicu obnovili su Poljski centar za mediteransku arheologiju na Univerzitetu u Varšavi i egipatsko Vrhovno vijeće za antikvitete (Reuters)

Egipat je obnovio, dokumentirao i za turiste otvorio grobnicu dostojanstvenika Merua iz razdoblja Srednjeg egipatskog kraljevstva koja je postala dosad najstarije mjesto otvoreno za javnost na zapadnoj obali Nila u Luksoru, gdje se nalaze neki od najspektakularnijih faraonskih spomenika, a među njima i Dolina kraljeva, prenosi Hina.

Meru je bio visoko pozicionirani dužnosnik na sudu 11. dinastije kralja Mentuhotepa II, koji je vladao do 2004. prije Krista i koji je, kao i Meru, pokopan na nekropoli sjeverni Asasif, objavile su egipatske vlasti.

Meruovu grobnicu obnovili su Poljski centar za mediteransku arheologiju na Univerzitetu u Varšavi i egipatsko Vrhovno vijeće za antikvitete.

Za postojanje grobnice znalo se od sredine 19. vijeka

“Ovo je prvo nalazište iz tako drvenog razdoblja zapadne Tebe (danas Luksor i Karnak) koje je otvoreno za javnost”, kazao je Fathi Yassin, generalni direktor za antikvitete Gornjeg Egipta.

Za postojanje Meruove grobnice znalo se najmanje od sredine 19. vijeka, navodi Poljska egipatska arheološka misija.

Italijanski konzervatori očistili su neke od zidnih slika 1996. godine.

Neki od najistaknutijih dužnosnika Srednjeg egipatskog kraljevstva pokopani su u sjevernom Asasifu, navodi ministarstvo.

Izvor: Al Jazeera

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada