UNESCO uvrstio iftar na listu nematerijalne kulturne baštine

Iftar se povezuje sa okupljanjima koja jačaju porodične i društvene veze i promoviraju dobročinstvo, solidarnost i društvenu razmjenu“, piše u obrazloženju organizacije UNESCO.

Prijavu za uvrštavanje iftara na listu nematerijalne baštine su zajedno podnijeli Iran, Turska, Azerbejdžan i Uzbekistan (Reuters)

Organizacija Ujedinjenih naroda za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESCO) uvrstila je iftar, obrok kojim se prekida dnevni post tokom mjeseca ramazana, na svoju listu nematerijalne kulturne baštine.

Prijavu su toj organizaciji UN-a zajedno podnijeli Iran, Turska, Azerbejdžan i Uzbekistan.

„Muslimani iftar poštuju pri zalasku sunca u mjesecu ramazanu, nakon završetka svih vjerskih i ceremonijalnih obreda. Iftar se povezuje sa okupljanjima koja jačaju porodične i društvene veze i promoviraju dobročinstvo, solidarnost i društvenu razmjenu“, piše u obrazloženju organizacije UNESCO.

Prenošenje znanja o dobrobiti posta

Navedeno je i kako se tokom iftara poslužuju tradicionalna i lokalna jela, nakon čega slijedi okupljanje, razgovor, molitve, drugi obredi… Tokom procesa roditelji također prenose znanje o dobrobiti posta i društvenim vrijednostima i funkcijama iftara.

UNESCO navodi kako ceremonije i rituali vezani uz iftar prakticiraju i ljudi koji ne poste tokom mjeseca ramazana.

Zaključno navode kako iftar često podržavaju vladina tijela, nevladine i dobrotvorne organizacije, a njegov se značaj promovira i putem medija i društvenih mreža.

Izvor: Agencije