TV premijera filma ‘Svako ima svoj Everest’ na Al Jazeeri Balkans

Film prati uspon Tomislava Cvitanušića na Mount Everest, a o fenomenu dosezanja vrhova i usponu govore njegovi prijatelji i kolege koje dijele istu strast za alpinizmom i visokim planina.

Film ‘Svako ima svoj Everest’ bit će prikazan na Al Jazeeri Balkans u subotu, 30. decembra u 19:05, dok je repriza u 23:05 (AJB DOC)

Nakon svjetske premijere na 6. Festivalu dokumentarnog filma Al Jazeere Balkans (AJB DOC), film Svako ima svoj Everest Tomislava Cvitanušića i Midhata Mujkića imat će televizijsku premijeru u programu Al Jazeere Balkans.

Film koji prati uspon bosanskohercegovačkog alpiniste Tomislava Cvitanušića na Mount Everest, a o fenomenu dosezanja vrhova i usponu govore njegovi prijatelji i kolege koje dijele istu strast za alpinizmom i visokim planinama, izazvao je veliki interes javnosti i prije premijernog prikazivanja, zbog čega su organizatori AJB DOC-a organizirali i dodatnu projekciju.

Zbog ogromnog interesa javnosti, na 6. AJB DOC-u organizovana je dodatna projekcija filma ‘Svako ima svoj Everest’ (AJB DOC)

“Svi koji su imali priliku pogledati film imali su pozitivne reakcije, jer to zaista nije samo još jedan film o usponu na planinu, takvih ima mnogo na YouTubeu, već smo Midhat Mujkić i ja uspjeli ispričati priču koja je metafora za život”, kaže Cvitanušić.

“Film je najmanje o trijumfu i nekom izvanrednom postignuću, više je o načinu života i o tome da svako ima svoj Everest, ma šta taj ‘Everest’ bio. Mi smo se rukovodili time i publika je odlično primila film, nadam se da će tako biti i kada bude prikazan za širu javnost”, dodaje.

Cvitanušić, koji je najviši vrh svijeta osvojio 17. maja 2023. godine, kaže da se sve vrijeme tokom rada na filmu nadao da će uspjeti nadahnuti druge da “traže svoje Evereste”.

“Zaista nije bilo lako iskomunicirati takvu priču na filmskom platnu, s obzirom na to da smo pokušali izbjeći svaku vrstu bahatosti ili priče o nekom trijumfu, jer mi ljudi smo premali da bi trijumfovali nad planinom koja je stara 60 miliona godina”, ističe.

Tomislav Cvitanušić na svjetskoj premijeri filma ‘Svako ima svoj Everest’ (AJB DOC)

Film je snimljen u kooprodukciji Al Jazeere Balkans i Moja TV.

Izvršni producent filma je Tomislav Cvitanušić, direktori fotografije su Tomislav Cvitanušić, Faris Bajrić i Midhat Mujkić, koji potpisuje i montažu.

Film ‘Svako ima svoj Everest’ bit će prikazan u okviru programa Fullscreen na Al Jazeeri Balkans u subotu, 30. decembra u 19:05, dok je repriza u 23:05.

Izvor: Al Jazeera