Preminuo britanski glumac Tom Wilkinson

Wilkinson je u svojoj bogatoj karijeri ostvario više od 130 filmskih i TV uloga.

Britanski glumac Tom Wilkinson (Reuters)

Britanski glumac Tom Wilkinson, najpoznatiji po ulozi u filmu The Full Monty, preminuo je u 76. godini, objavila je njegova porodica.

Preminuo je u svom domu, u krugu porodice, navedeno je u saopćenju.

Wilkinson je u svojoj bogatoj karijeri ostvario više od 130 filmskih i TV uloga, između ostalog u komediji Shakespeare in Love 1998. godine, filmu o superherojima Christophera Nolana Batman Begins, te ostvarenjima Girl with a Pearl Earring i The Best Exotic Marigold Hotel.

Za ulogu u filmu The Full Monty osvojio je nagradu Bafta, za koju je bio nominovan šest puta, dok je dva puta bio nominovan za Oscara – za uloge u filmovima Michal Clayton i In the Bedroom.

Poznat po svestranosti

Wilkinson, koji je rođen u Leedsu, studirao je na Kraljevskoj akademiji dramske umjetnosti (RADA).

Prvu veću filmsku ulogu ostvario je 1986. godine u mini-seriji First Among Equals, zasnovanu na bestseleru Jeffreya Archera, uz Dianu Hardcastle, koja mu je dvije godine kasnije postala i supruga. Imaju dvije kćeri.

Zajedno su glumili i u seriji The Kennedys 2011. godine, kao i akcionom filmu Good People 2014.

Wilkinson je bio poznat po svojoj svestranosti, pa je glumio od drama poput Sense and Sensibility iz 1995. do Rush Hour sa Jackiejem Chanom ili gangsterskog filma RocknRoll Guya Ritchieja 2008. godine.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada