Policiji u Londonu prijavljeno uklanjanje Banksyjeve instalacije

Tri letjelice nalik na vojne dronove bile su postavljeni na saobraćajni znak za obavezno zaustavljanje u londonskoj četvrti Peckham.

Mural za koji se vjeruje da ga je naslikao umjetnik Banksy u Marsh Laneu u Bristolu, Britanija, 13. februara 2020. (REUTERS/Rebecca Naden)
Mural za koji se vjeruje da ga je naslikao Banksy u Marsh Laneu u Bristolu, Velika Britanija, 13. februara 2020. (Reuters / Rebecca Naden)

Vijeće lokalne samouprave policiji je prijavilo uklanjanje instalacije uličnog umjetnika Banksyja u londonskoj četvrti Peckham kako bi je “pomogla vratiti”.

Zamjenica čelnika vijeća u općini Southwark Jasmine Ali je rekla da umjetnina “nije trebala biti uklonjena”.

“Željeli bismo je nazad, kako bi svi u zajednici mogli uživati u Banksyjevom brilijantnom djelu”, dodala je.

Tri letjelice nalik na vojne dronove postavljene su na saobraćajni znak za obavezno zaustavljanje.

Fotografija instalacije objavljena je na računima na društvenim mrežama misterioznog umjetnika Banksyja malo poslije 13:00 sati u petak.

Policija objavila da je upoznata s incidentom

Očevici tvrde da je umjetnina uklonjena manje od sat nakon što je potvrđeno da je riječ o autentičnom Banksyjevom djelu, prenosi Hina, pozivajući se na dpa.

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Banksy (@banksy)

 

Londonska policija (Metropolitan Police) je objavila da je upoznata s incidentom na raskrsnici ulica Southampton Way i Commercial Way u Peckhamu.

Znak za zaustavljanje je u međuvremenu zamijenjen drugim, kako bi se izbjeglo ugrožavanje korisnika ceste, dodala je policija.

Dvadesetšestogodišnji čovjek, koji je rekao da se zove Alex, gledao je uklanjanje umjetnine i kazao da su prolaznici “u strahu posmatrali” muškarca “koji je rukama udarao”.

“Otvorio sam Instagram i vidio sam da je [instalacija] objavljena prije četiri minute, a ja sam baš mislio otići na pauzu za ručak”, kazao je Alex.

“Tamo je bilo otprilike dvoje ljudi kada sam došao. Svi smo joj se divili i fotografirali je.”

“[Onda] je došao ovaj čovjek i zgrabio je, gledali smo u strahu dok je udarao.”

‘Znak ukrao čovjek na električnom bicikl’

Alex je rekao da je muškarac stavio električno biciklo Lime ispod znaka, stao na biciklo i pokušao udariti znak, a potom ga je “lupio rukama, no nije ga mogao pomaknuti”.

“Pao je sa električnog bicikla u nekom trenutku. Nestao je i otišao, a dvije minute kasnije se ponovo pojavio s makazama za žicu i pokušavao [ga odrezati] dok su svi gledali”.

“Otrgnuo ga je, pretrčao preko ceste i pobjegao. Ništa nije rekao. Nije se doimao kao da mari za samu umjetninu.”

Izvor: Agencije