BiH domaćin turnira za evropsko prvenstvo: Buđenje vaterpola

Trebinje će u martu biti domaćin kvalifikacija za Evropsko prvenstvo U-19 selekcija; uz domaćina, nastupit će Francuska, Češka, Velika Britanija i Finska.

Turnir u Treibnju će biti prvi nastup juniorske vaterpolo selekcije Bosne i Hercegovine (Reuters - Ilustracija)

Bosna i Hercegovina prvi put u historiji biće domaćin jednog kvalifikacionog turnira za neko veliko takmičenje. U martu 2024. godine grad Trebinje će ugostiti juniorske reprezentacije Francuske, Češke Republike, Velike Britanije, Finske i Bosne i Hercegovine koje će pokušati izboriti plasman na Evropsko prvenstvo U-19 selekcija u vaterpolu.

Ovo će ujedno biti i prvi nastup juniorske vaterpolo selekcije Bosne i Hercegovine. Prošle godine kadetska selekcija je igrala kvalifikacije, a seniorska reprezentacija u januaru 2009. godine odigrala je svoj jedini meč. Bio je to revijalni susret u Sarajevu protiv selekcije Japana. Reprezentaciju je tada okupio veliki entuzijasta Ivica Bačić, čovjek koji je osnovao vaterpolo klub Jadran u Neumu, na čijem čelu je bio do svoje smrti u septembru 2009. godine.

Poboljšanje infrastrukture

Vaterpolo savez Bosna i Hercegovina formiran je u junu 2013. godine, ali nije bilo značajnije pomoći države, pa se uglavnom baziralo na održavanje domaćih klupskih takmičenja, bez ozbiljnijeg rada na formiranju reprezentacija. Krajem novembra 2023. godine na čelo Saveza došao je Branimir Butigan iz Neuma, internacionalni vaterpolo sudija, učenik Ivice Bačića, koji je “zasukao rukave” i sa velikim entuzijazmom započeo četverogodišnji predsjednički mandat sa željom da vaterpolo sport dođe na mjesto koje mu pripada.

“Cilj je da poboljšamo infrastrukturu na mjestima gdje se to može. Razgovaraćemo sa gradskim, kantonalnim i entitetskim vlastima što se tiče sufinanciranja termina klubova na bazenima. U nekim gradovima to predstavlja veliko opterećenje za klubove, dok u nekim drugim gradovima nemaju ni te osnovne infrastrukture – bazene. Očekujemo u Mostaru i Zenici da će izgradnjom olimpijskih bazena se napraviti uslovi za vaterpolo.Napravićemo strategiju razvoja vaterpolo sporta”, kazao je Branimir Butigan.

Objasnio je da se Bosna i Hercegovina u julu 2023. godine prvi put pojavila na međunarodnoj sceni sa reprezentacijom U-15 koja učestvovala u kvalifikacijama održanim u Podgorici gdje je igrala sa selekcijama Francuske, Nizozemske, Izraela, i Irske. Od 15. do 17. marta naredne godine sa U-19 selekcijom će igrati kvalifikacije u Trebinju. Evropska plivačka federacija za vodene sportove – LENA dala je domaćinstvo Bosni i Hercegovini.

“Cilj nam je da igramo što veći broj utakmica kako bi djeca imala više zanimanja za bevljenj ovim sportom, da oformimo što više reprezentativnih selekcija, da kroz nekoliko godina oformimo i seniorsku selekciju koja će moći donekle parirati u tom rangu. Znamo da su zemlje u naše okruženju sa tradicijom dosta jače, da spadaju u sami vrh europskog i svjetskog vaterpola. Od njih možemo učiti. Spremni su nam pomoći, prenose nam svoja iskustva. Na nama je da radimo i da učimo, da nadogradimo ono što je dosad napravljeno u Savezu, da napravimo pomak kako na klupskoj tako i na reprezentativnoj razini”, istakao je Branimir Butigan.

“Želimo da u U-19 selekciju koja će nastupiti u kvalifikacijama u Trebinju uključimo četiri – pet igrača koji su porijeklom iz Bosne i Hercegovine a profesionalno igraju u susjednim zemljama ali ne igraju za njihove reprezentacije, da to bude jedna osnova koja će 2025. godine igrati U-20 kvalifikacije za Evropsko prvenstvo, koja bi mogla godinu-dvije kasnije činiti okosnicu naše buduće seniorske selekcije”, naglasio je Butigan.

Prema njegovim riječima trenutno egzistiraju klubovi u Banjoj Luci, Sarajevu, Neumu i Trebinju. Da jedino od tih gradova Neum nema zatvoreni bazen, da igraju na moru na plivalištu Sunčana obala, a u zimskim mjesecima treniraju u Trebinju koje je nedavno dobilo moderan zatvoreni olimpijski bazen. Uskoro će biti pokrenuta inicijativa za izgradnjom zatvorenog bazena u neumu, koji bi mogao nositi ime pokojnog Ivice Bačića.

Uz dopuštenje Omipijskog komiteta Bosne i Hercegovine, ekipa HVK Jadran Neum igra godinama 2 Hrvatsku vaterpolsku ligu, a VK Banjaluka igrao je do ove sezone 1 B ligu Srbije.

Butigan se zahvalio ljudima iz vaterpolo saveza Hrvatske, Crne Gore i Srbije koji su voljni pomoći kao i gradonačelniku Trebinja Mirku Ćuriću koji se angažovao da se ispune svi uslovi da ovaj grad bude domaćin kvalifikacijskog juniorskog turnira za Evropsko prvenstvo.

Bit će BiH na velikim takmičenjima

Hrvatski vaterpolo savez je zamislio svoju Drugu ligu da se igra ljeti, a da svaki od klubova može posuditi do četiri igrača iz prve lige do 21. godine. Željeli su da se igrači razvijaju. U ekipi Neuma igrali su imeđu ostalih Nikša Dobud, Andro Bušlje, Pavo Marković, Emil Nikolić, Igor Računica, Enco Piosinković i drugi igrači koji su postali zvučna imena u svjetskom vaterpolu, koji su osvajali najsjajnija odličja na svjetskim i evropskim šampionatima.

Splićanin Željko Vržina u svojoj karijeri igrao je u Grčkoj, Italiji, Francuskoj, Njemačkoj, BiH  i Hrvatskoj, a odigrao je revijalni meč za Bosnu i Hercegovinu protiv Japana 2009. godine. Nastupao je kao mladi igrač za Jadran iz Neuma, a vodio je i kao trener ovaj klub.

“Bosna i Hercegovina je dala bezbroj kvalitetnih sportaša. Bilo je i vaterpolista koji su igrali za zemlje iz okruženja. Evo, tu je mlada plivačica Lana Pudar koja ostvaruje svjetske rezultate. Žao mi je što se ranije nije organizovao Savez da vaterpolo krene naprijed. Vjerujem da će pod vodstvom Branimira Butigana, Savez napraviti veliki iskorak, da će se formirati sve reprezentativne selekcije”, rekao je Vržina.

Dubrovčanin Emil Nikolić, jedan od najtrofejnijih trenera sa ovih prostora, godinama je  trenirao dubrovački Jug iz Hrvatske sa kojim je postao prvak Evrope i osvajač LEN Kupa a kao stručni savjetnik sa kotorskim Primorcem iz Crne Gore došao na vrh Starog kontinenta, trenutno je šef stručnog štaba Vaterpolo kluba Šabac u Srbiji.

“Ovo podneblje Balkana uvijek je davalo dobre sportiste, ujedno i dobre vaterpoliste. Mislim da Bosna i Hercegovina ima dobru perspektivu. U zadnje vrijeme su dobili nekoliko kvalitetnih bazena, u Banja Luci, Sarajevu i Trebinju. Tu je Neum u kojem se godinama igra kvalitetan vaterpolo. Mislim da Bosna i Hercegovina može izaći uskoro izaći na toj nekoj značajnijoj vaterpolskoj mapi”, ustvrdio je Emil Nikolić koji je na poziv svog prijatelja Ivice Bačića zaigrao za Jadran 1995. godine i tamo ostao nekoliko godina.

“Malim koracima smo išli skupa i sanjali da će mali Neum jednog dana igrati puno veća natjecanja, da će dobiti svoj bazen i da će Bosna i Hercegovina jednog dana imati respektabilnu reprezentaciju. Možda je došlo vrijeme za to. Vjerujem da Branimir Butigan ima želje da ide pravim putem, da će napraviti iskorak i da ćemo u dogledno vrijeme gledati reprezentaciju na nekom velikom takmičenju”, istakao je Nikolić.

Zahvaljujući Ivici Bačiću osnovan je vaterpolo klub u Neumu 1994. godine, seniorska reprezentacija Bosne i Hercegovine odigrala je revijalni meč sa Japanom, a želja mu je bila da Bosna i Hercegovina rame uz rame bude sa susjednim selekcijama, da bude stalni učesnik velikih takmičenja.

Vaterpolo entuzijasta velikog srca

“Kad je Hrvatska bila prvak svijeta 2007. godine u njihovom sastavu su bila četvorica igrača koji su kao mladi igrači igrali u Neumu: Marković, Bušlje, Kunac i Dobud. Još petorica igrača koji su igrali kod nas bila su u širem krugu reprezentativaca. Osim njih tu je svakako i bivši reprezentativac Hrvatske i jedan od najboljih evropskih centara Boris Pavlović. Golman Brzica koji je sada treći golman reprezentacije Hrvatske stalno me pitao kada ćemo formirati bh.reprezentaciju. Međutim, mi to ne učinismo a on je sada u najboljem timu Hrvatske”, ispričao je u septembru 2008. godine potpisniku ovih redova Ivica Bačić uz objašnjenje da niti država niti entiteti nisu željeli pomoći da se oformi savez i formira reprezentacija Bosne i Hercegovine. Godinu dana kasnije, u septembru 2009. preminuo je nakon kratke i teške bolesti u 52. godini.

I Emil Nikolić i Željko Vržina imaju samo riječi hvale za pokojnog Ivicu Bačića. Kažu da je bio pokretač svega, neko ko je živio za vaterpolo, da je bio entuzijasta velikog srca te da bi zasigurno bio sretan da se realizuju njegove zamisli.

Izvor: Al Jazeera