Nakon scenarista, i holivudski glumci okončali štrajk

Članovi Sindikata glumaca SAG-AFTRA bili su u štrajku tražeći povećanje minimalnih plata, udio u prihodima od ‘streaming’ usluga i zaštitu od zamjene ‘digitalnim replikama’ koje generira umjetna inteligencija (AI).

Hollywood se može vratiti punoj proizvodnji prvi put od maja, nakon što članovi sindikata glasaju za ratifikaciju sporazuma u narednim sedmicama (EPA)

Sindikat glumaca SAG-AFTRA postigao je preliminarni sporazum sa holivudskim studijima o rješavanju drugog od dva štrajka koji su potresli industriju zabave jer su tražili veće plate u eri streaminga.

Članovi SAG-AFTRA počeli su štrajk u julu tražeći povećanje minimalnih plata, udio u prihodima od streaming usluga i zaštitu od zamjene „digitalnim replikama“ koje generira umjetna inteligencija (AI), podsjeća Glas Amerike (Voice of America, VOA).

Sindikat je objavio da su pregovarači postigli preliminarni dogovor o novom ugovoru sa Alijansom filmskih i televizijskih proizvođača (AMPTP), koja predstavlja Walt Disney, Netflix i druge kompanije.

Ovaj napredak znači da se Hollywood može vratiti punoj proizvodnji prvi put od maja, nakon što članovi sindikata glasaju za ratifikaciju sporazuma u narednim sedmicama.

Primanja u eri streaminga niža nego za TV emitiranje

Glumci su imali slične brige kao i filmski i televizijski scenaristi, koji su tvrdili da je kompenzacija za glumce iz radničke klase opala kako je zaživio streaming, što je otežavalo zaradu za život u gradovima kao što su Los Angeles i New York.

Serije na streaming platformama nisu nudile glumcima iste isplate kao u periodu kojem su glumci uživali tokom procvata TV emitiranja.

Izvođači su također postali uznemireni napretkom umjetne inteligencije, za koji su se plašili da bi mogla dovesti do toga da studiji manipuliraju njihovim licima bez dozvole ili da same glumce zamijene digitalnim slikama.

Mnoga filmska i televizijska snimanja su obustavljena kada je Udruženje američkih scenarista (VGA) proglasilo štrajk prošlog proljeća. Dok su se članovi VGA vratili pisanju scenarija krajem septembra, prekid rada SAG-AFTRA ostavio je mnoge produkcije „u mraku“.

Poremećaji su koštali Kaliforniju više od šest milijardi dolara gubitaka u proizvodnji, prenosi Tanjug.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada