Razgledanje historijske baštine Venecije od aprila samo uz ulaznicu

Namjera lokalnih vlasti je upravljati protokom turista u vrijeme proljetnih državnih praznika i vikenda u ljetnim mjesecima kad je broj gostiju najveći.

Masovni turizam i poplave već dugo muče krhki grad u laguni koji je poznat po kanalima i kulturnim znamenitostima (Reuters)

Gradske vlasti Venecije će od aprila naredne godine testirati dnevnu ulaznicu i ograničenje pristupa posjetitelja, što je gradonačelnik tog grada, Luigi Brugnaro proglasio prvim takvim programom na svijetu.

Namjera je upravljati protokom turista u vrijeme proljetnih državnih praznika i vikenda u ljetnim mjesecima kad je broj posjetitelja najveći, objavile su lokalne vlasti, prenio je Reuters.

„Ovo je prvi put u svijetu da se poduzima ovako nešto, a ulaz u grad moći će se rezervirati“, rekao je gradonačelnik Brugnaro.

Ograničenja će se primjenjivati ​​od 8:30 do 16:00 sati po lokalnom vremenu, na početku ukupno 29 dana i pokrit će se većina vikenda od 25. aprila do polovine jula.

Ulaznica pet eura

Gosti će morati rezervirati svoju posjetu online i platiti to pet eura kako bi dobili QR kod koji će se provjeravati na određenim ulaznim tačkama i koji će im omogućiti pristup historijskim gradskim četvrtima. Ograničenja se neće odnositi na manje otoke u laguni, poput otoka Murano poznatog po proizvodnji stakla.

Oni koji se ne budu pridržavali te mjere potencijalno će biti sankcionirani kaznom od 50 do 310 eura, dok će stanovnici, oni koji su rođeni u Veneciji, studenti, radnici i vlasnici kuća u gradu bit će oslobođeni te mjere. Posjetitelji mlađi od 14 godina morat će se prijaviti, ali će im pristup biti besplatan.

Masovni turizam i poplave već dugo muče krhki grad u laguni koji je poznat po kanalima i kulturnim znamenitostima, prenijela je Hina.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada