Zbog antiratnih poruka ruskoj muzičarki prijeti osam godina zatvora

Slučaj Aleksandre Skočilenko dio je strategije ‘gušenja’ svakog glasa ili izraza pobune protiv onoga što Rusija naziva ‘specijalnom vojnom operacijom’ u Ukrajini, smatraju kritičari režima.

Saša Skočilenko priznala je da je 31. marta prošle godine u supermarketu u Sankt Peterburgu ubacila u ceduljice sa cijenama male komade papira na kojima su bile ispisane poruke protiv ruskih vlasti i rata u Ukrajini (EPA)

Ruska muzičarka koja je ceduljice sa cijenama u jednom supermarketu zamijenila s antiratnim porukama u četvrtak bi trebala saznati svoju presudu, a državni tužitelj traži zatvorsku kaznu od osam godina.

Slučaj 33-godišnje Aleksandre Skočilenko dio je strategije „gušenja“ svakog glasa ili izraza pobune protiv onoga što Rusija naziva „specijalnom vojnom operacijom“ u Ukrajini koja je, između ostalog, rezultirala s 20.000 pritvorenih osoba i 800 kaznenih postupaka, ističu kritičari režima na koje se poziva Reuters.

Nakon što je u februaru prošle godine poslala vojnike na Ukrajinu, Rusija je postrožila zakone ne bi li ušutkala kritičare koje smatra odgovornima za unošenje razdora i podjela u društvu, dok se zemlja, prema riječima predsjednika Vladimira Putina, nalazi usred „egzistencijalne borbe protiv Zapada“.

U zatvoru već godinu i po dana

Skočilenko, muzičarka i umjetnica, priznala je da je 31. marta prošle godine u supermarketu u Sankt Peterburgu ubacila u ceduljice sa cijenama male komade papira na kojima su bile ispisane poruke protiv ruskih vlasti i rata u Ukrajini.

Međutim, optužnica je tereti da je namjerno širila lažne informacije o ruskoj vojsci, što Skočilenko, koja je već godinu i po u zatvoru, odlučno negira.

Državni tužitelj od suda je zatražio da joj izreče osmogodišnju zatvorsku kaznu i trogodišnju zabranu pristupa internetu zbog „ozbiljnog zločina počinjenog iz mržnje prema Rusiji“.

S druge strane, advokati optužene kazali su da je djelovala u skladu sa svojom savješću te da nije počinila nikakav zločin, a boravak u zatvoru ne bi preživjela zbog već postojećih zdravstvenih problema.

‘Zatvorenica savjesti’

Skočilenko će na sudu u Sankt Peterburgu iznijeti završne riječi, a sud će potom donijeti presudu.

Amnesty International nazvao je rusku muzičarku „zatvorenicom savjesti“, odnosno „osobom koja je zatvorena isključivo zbog nečega u što vjeruje“.

Jedna od advokatica, Jana Nepovinova smatra da bi njena klijentica trebala biti oslobođena.

„Nikad ne smijete kazniti ljude samo zato što drugačije razmišljaju ili osjećaju. Nikad ne smijete kazniti ljude zbog objektivne kritike upućene prema vlastima i odlukama koje provodi“, kazala je Nepovinova, prenosi Hina.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada