Velika Britanija dobila kovanice s motivima iz filmova o Bondu

Nova serija nudi ljubiteljima ‘tajnog agenta 007’ priliku da kupe kovanice iz ograničene edicije ili da ulože u plemenite metale, zlato ili srebro.

Cijela serija bit će predstavljena tokom ove i naredne godine (Reuters)

Britanska kovnica novca „Royal Mint“ predstavila je seriju kovanica posvećenih kolekcionarima i ulagačima s likom slavnog britanskog špijuna Jamesa Bonda kojim obilježava 60 godina tog filmskog junaka koji je postao britanski brand.

Nova serija nudi ljubiteljima „tajnog agenta 007“ priliku da kupe kovanice iz ograničene edicije ili da ulože u plemenite metale, zlato ili srebro, navodi Royal Mint koji je predstavio sedam novih kovanica, javlja AFP.

Svaka od njih prikazuje poznatu scenu iz sage o tajnom agentu po desetljećima. Prva kovanica posvećena je ‘60-im godinama i prikazuje scenu u kojoj Bond, a tada ga je glumio Sean Connery, sjedi u žirokopteru Little Nellie, u filmu Samo dvaput se živi.

Od 14,50 do 5.305 funti

Logo „007“ uz pištolj otisnut je na rubu kovanice u stilu ‘60-ih godina.

Najniža cijena je 14,5 funti (16,6 eura) za kovanicu od kupronikla (legura bakra i nikla), a najviša 5.305 funti (6.064 eura) za kovanicu od 62 grama zlata.

Ostatak serije bit će predstavljen do kraja ove i u 2024. godini, prenosi Hina.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada