Ukradeni predmeti svjetske baštine uskoro u virtualnom muzeju

Iza svakog ukradenog djela krije se dio historije, identiteta i čovječanstva koji je istrgnut svojim čuvarima, nedostupan za istraživanje te mu sada prijeti rizik da padne u zaborav, kaže UNESCO.

U virtualnog muzeju bi trebalo biti najmanje 600 od gotovo 52.000 predmeta iz Interpolove baze ukradenih umjetnina (ANSA)

UNESCO i Interpol pokrenuli su zajednički projekt – prvi virtualni muzej ukradenih kulturnih predmeta koji bi javnosti trebao biti predstavljen sredinom 2025.

Osnivanje virtualnog muzeja, u kojem bi trebalo biti najmanje 600 od gotovo 52.000 predmeta iz Interpolove baze ukradenih umjetnina, najavljeno je na konferenciji o kulturnim politikama i održivom razvoju  u Meksiku, kada je 150 država usvojilo historijsku Deklaraciju o priznavanju kulture kao globalnog javnog dobra i jačanju predanosti borbi protiv nezakonite trgovine kulturnim dobrima, javlja Hina.

Glavna direktorica UNESCO-a Audrey Azoulay izjavila je kako se iza svakog ukradenog djela ili fragmenta krije dio historije, identiteta i čovječanstva koji je istrgnut svojim čuvarima, nedostupan za istraživanje te mu sada prijeti rizik da padne u zaborav.

„Iako neće nadoknaditi fizički nedostatak nestalih umjetničkih djela, virtualni muzej barem će im ponovno omogućiti osnovni pristup i pomoći u jačanju zagovaranja njihova povratka“, rekla je Azoulay.

Krajnji cilj – zatvaranje muzeja

Njen pomoćnik, zadužen za područje kulture, Ernesto Ottone Ramírez objasnio je za The Guardian da je krajnji cilj ovog virtualnog muzeja „njegovo zatvaranje“, izrazivši nadu da će se njegova zbirka smanjiti kako će se predmeti vraćati.

Za arhitekta virtualnog muzeja odabran je nagrađivani Francis Kéré, čiji je dizajn inspiriran stablom baobaba kao simbolom korijena i pripadanja te rotondom Muzeja Guggenheim arhitekta Franka Lloyda Wrighta.

Posjetitelji će se moći kretati spiralnom rampom koja povezuje niz galerijskih prostora sa detaljnim 3D slikama predmeta, u mnogim slučajevima rekonstruiranih na temelju crno-bijelih fotografija ili ilustracija.

Postav će ukazati na neke od najznačajnijih ukradenih artefakata. Prema podacima Koalicije za starine, to su natpis na alabasternom kamenu (iz trećeg stoljeća) koji je između 2009. i 2011. otuđen iz hrama Awwam u Jemenu, bjelokosni reljef s prikazom lava koji napada Nubijca (sedmo stoljeće prije naše ere) ukraden iz Bagdadskog muzeja 2003. godine, zelena kamena maska opljačkana 1970-ih s majanskog nalazišta Rio Azul u Gvatemali i figurica Varahe uzeta iz hrama u Rajasthanu u Indiji 1988.

Digitalni surogati predmeta bit će popraćeni opisima koji objašnjavaju njihovu kulturnu vrijednost i svjedočanstvima iz zajednica iz koje su potekli kao podsjetnik na ljudske veze koje ti predmeti predstavljaju.

Izvor: Agencije