Dubravki Ugrešić posthumno dodijeljena Njegoševa nagrada

Njegoševa nagrada se od 1963. dodjeljuje za životno djelo iz oblasti književnosti, a ove godine je pripala čitanoj i prevođenoj hrvatskoj / jugoslovenskoj spisateljici.

Njegoševa nagrada je najznačajnije crnogorsko književno priznanje (Tomislav Miletic/PIXSELL)

Dubravka Ugrešić je talentom, prkosom, vedrinom i duhom nepristajanja ispisala najljepše stranice u vrijeme mraka i bila je hrabrija od mnogih koji su sebe nazivali junacima, izjavio je predsjednik Crne Gore Jakov Milatović u ponedjeljak navečer, na svečanosti u Cetinju na kojoj je toj spisateljici posthumno dodijeljena Njegoševa nagrada.

Milatović je kazao da je Dubravka Ugrešić odbacila nametnute identitetske odrednice, borila se i izborila za pravo da bude prepoznata po svom imenu i djelu.

Njegoševa nagrada je najznačajnije crnogorsko književno priznanje.

Kako je ranije saopćeno, ovogodišnja laureatkinja nagrađena je za književni opus, etički stav, integritet i društvenu angažiranost.

‘Tokom života bila uskraćena za priznanja’

“Dubravka Ugrešić je čitana i prevođena hrvatska/jugoslovenska spisateljica, čijim će se djelom baviti i generacije koje slijede. Objavila je više od 20 zapaženih knjiga i dobitnica je brojnih nagrada i priznanja. Njen opus nesumnjivo pripada vrhuncima svjetske i evropske književnosti kraja 20. i početka 21. vijeka”, saopćeno je iz crnogorskog Ministarstva kulture.

Milatović je na tradicionalnoj svečanosti u crnogorskoj prijestolnici Cetinju Njegoševu nagradu uručio Petru Milatu, predstavniku Fondacije “Dubravka Ugrešić”, prenosi Hina.

U ime Fondacije govorila je Maja Vodopivec, koje je podsjetila da je Dubravka Ugrešić tokom života bila uskraćena za priznanja.

“A onda je posthumno došla velika Njegoševa nagrada”, rekla je Vodopivec.

Dubravka Ugrešić je rođena u Kutini 1949. godine.

Knjige prevedene na 20 jezika

Autorica je brojnih knjiga, među kojima su i Poza za prozu, Štefica Cvek u raljama života, Život je bajka, Forsiranje romana-rijeke, Američki fikcionar, Kultura laži, Muzej bezuvjetne predaje, Zabranjeno čitanje, Ministarstvo boli, Nikog nema doma, Baba Jaga je snijela jaje, Napad na minibar, Lisica i Doba kože.

Njene knjige prevedene su na više od 20 jezika.

Umrla je u Amsterdamu u martu ove godine.

Njegoševa nagrada se od 1963. godine dodjeljuje za životno djelo iz oblasti književnosti, a Dubravka Ugrešić je, pored Desanke Maksimović, jedina žena na popisu laureata te nagrade.

Izvor: Agencije