Michelangelova ‘tajna soba’ će biti otvorena za posjetioce

Prostorija je smještena unutar Muzeja Medicijevih kapela u Firenzi, a zidove krase ugljem iscrtane skice ljudskih figura koje se pripisuju Michelangelu.

U posljednjih nekoliko desetljeća samo su stručnjaci za umjetnost i povremeni sretni gosti imali pristup prostoriji (Musei del Bargell)

Bivši podrum za ugalj u kojem se, kako se vjeruje, sakrivao veliki renesansni umjetnik Michelangelo da bi umakao gnjevnom papi, za javnost će biti otvoren 15. novembra, objavio je muzej u Firenzi.

Michelangelova “tajna soba” smještena je unutar Muzeja Medicijevih kapela, a zidove krase ugljem iscrtane skice ljudskih figura koje se pripisuju Michelangelu.

Umjetnik je navodno ondje pronašao utočište 1530. godine, skrivajući se u tajnoj sobi od osvete Medicija, nakon što su se vratili iz egzila, budući da ih je izdao i podržao pobunu kojom su srušeni.

Prostorija otkrivena 1975. godine

Mala prostorija, duga deset, široka tri i visoka dva i po metra, neko vrijeme korištena je za skladištenje uglja. Otkrivena je za vrijeme radova obnove 1975. godine.

Smještena je ispod “Nove sakristije”, kompleksa monumentalne bazilike San Lorenza u Firenzi.

Paolo Dal Poggetto, tadašnji direktor Muzeja Medicijevih kapela, mnoge crteže pronađene na zidovima pripisao je Michelangelu, iako su drugi u međuvremenu to osporili.

I Dal Poggetto je vjerovao da se umjetnik sklonio u tajnu sobu nakon što se ogriješio o papu Klementa VII.

Ograničen broj posjetilaca

Među brojnim crtežima je i jedan koji bi mogao biti autoportret. Prikazuje pognut lik, koji bilježi teške mjesece provedene u prostoriji s jednim prozorom u koju se ulazi kroz tajni ulaz.

Dosad široj javnosti nije bilo moguće fizički ući u Michelangelovu “tajnu sobu“. U posljednjih nekoliko desetljeća samo stručnjaci za umjetnost i povremeni sretni gosti imali pristup maloj “ćeliji”.

Male vođene grupe od četiri osobe od 15. novembra moći će posjetiti sobu u trajanju od najviše 15 minuta. Ulaznice će koštati 20 eura po osobi, pored 10 eura koliko se naplaćuje ulaz u glavni muzej.

“Ograničen broj posjetilaca po vremenskom intervalu uveli smo zbog potrebe da se izmjenjuju periodi izloženosti skica LED svjetlu s produženim periodima mraka”, rekli su iz muzeja, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Prostoriji se pristupa skučenim i uskim stepeništem, a sedmično će broj posjetilaca biti ograničen na 100 ljudi.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada