Boro Drašković otvorio BITEF: Toliko pozorišta, a svijet nikad gori

Prema riječima reditelja Bore Draškovića, u ovako surovom svijetu punog zla, bez umjetnosti stvarnost bi bila još teža.

'Da pozorište menja gledaoca, nema sumnje. Svaki gledalac je svedok', rekao je Drašković (Tanjug)

Pozorišni i filmski reditelj Boro Drašković otvorio je 57. izdanje Beogradskog internacionalnog teatarskog festivala – BITEF na velikoj sceni “Ljuba Tadić” Jugoslovenskog dramskog pozorišta (JDP).

“Da pozorište menja gledaoca, nema sumnje. Svaki gledalac je svedok. Kako onda: toliko pozorišta, a svet nikad gori, uz postistinu i druga rastuća zla”, pitao je Drašković.

Ocijenio je da bi bez umjetnosti stvarnost u svakom smislu bila mnogo teža.

Program festivala

Otvaranje BITEF-a je u znaku njemačke predstave Djeca sunca, prema djelu ruskog klasika Maksima Gorkog, u režiji Mateje Kolažnika.

U četvrtak, 5. oktobra, publiku očekuje otvaranje pratećeg programa BITEF polifonija, kao i predavanje Ane Vujanović, dok će na sceni “Mira Trailović” Pozorišta Atelje 212 biti izvedena predstava Zbogom, Lindita Narodnog pozorišta Grčke, prema konceptu i režiji Maria Banušija, kome je ovo tek druga predstava, čime BITEF nastavlja tradiciju otkrivanja novih imena savremenog pozorišta.

Petak na BITEF-u obilježit će dvije domaće produkcije Želja da se napravi čvrsta istorija završiće se neuspehom autora i koreografa Igora Koruge, u BITEF teatru i Kao i sve slobodne djevojke Tanje Šljivar i rediteljice Selme Spahić, u Ateljeu 212.

Izvor: Al Jazeera i agencije