Stallone i ‘plaćenici’ spremni za penziju

Radnja filma ‘The Expendables’ nema smisla, zaplet je neuvjerljiv, a samo razrješenje i više nego predvidivo, te sve ono što je činilo koliko-toliko zanimljivim prošle nastavke sada se izgubilo.

Imajući u vidu sve velike akcione zvijezde koje su glumile u filmu 'The Expendables' nemoguće je ne sjetiti se stare narodne poslovice: Gdje je puno babica... (Reuters)

Jedan i jedini Rambo, vječiti Rocky, nenadmašni Sylvester Stallone, prije tačno 13 godina na filmu pod nazivom The Expendables (Plaćenici) okupio je samu holivudsku kremu tadašnjeg akcionog filma, glumačke macho face (i one koji su mogli biti velike akcione zvijezde), kao što su: Jason Statham, Jet Li, Dolph Lundgren, Mickey Rourke, Terry Crews, Randy Couture, Eric Roberts, Steve Austin.

Uspio je i vratiti vrijeme unazad kako za sebe tako i dijelom za svoje kolege – glumce suparnike iz ‘80-ih i ‘90-ih godina prošlog stoljeća, Schwarzeneggera i Willisa, koji se pojavljuju u cameou (sceni koja se odvija u crkvi gdje Bruce unajmljuje Stallonea dok se ovaj verbalno prepucava sa Arnoldom).

Gdje je puno babica…

Imajući u vidu sve velike akcione zvijezde koje su glumile u filmu The Expendables nemoguće je ne sjetiti se stare narodne poslovice: “Gdje je puno babica, kilava su djeca.“

Također, imajući u vidu i to da je film pravljen sa ciljem da bude tipična holivudska akciona razbibriga, bez mozga i pameti, ubij-sve-i-vrati-se-sam-film pri čijem gledanju jednostavno isključite moždane vijuge, niste mogli a da ne uživate u nepuna dva sata njegovog trajanja.

Reditelj je bio Stallone, a uz Davea Callahama potpisivao je i scenarij, te svakako nije imao namjeru da napravi remek-djelo sedme umjetnosti već ono što najbolje zna i umije, a to je adrenalinom nabijena akcija.

Zaplet je bio predvidiv, karakteri i scenarij loši, sve sami klišej do klišeja, sve skupa “toliko loše da mora biti dobro“. Svakako, to nije bila umjetnost i činjenica da Stallone nije shvaćao sebe ozbiljno davala je filmu šarm i prednost da bude zabavan.

Film otvara scena u kojoj Barney Ross (Stallone) i ekipa, koju (obratite pažnju na imena) čine stručnjak za noževe Lee Christmas (Statham), specijalista za borilačke vještine Ying Yang (Li), čovjek od oružja Hale Ceasar (Crews), snajperista i ovisnik o heroinu Gunner Jensen (Lundgren) i psihološki nestabilni Toll Road (Couture), posmicaju somalijske pirate i oslobode taoce koje su držali zarobljene na brodu. Po dolasku u bazu – radnju za tetoviranje koju drži njihov bivši saborac Tool (Rourke) dobivaju novi zadatak da eliminišu generala i diktatora (koji je Stallone bazirao na stvarnom, bivšem diktatoru Paname, Manuelu Noriegi) na ostrvu Vileda. Nakon izvidnice i mnoštva pobijenih generalovih vojnika otkrivaju da ih je unajmila CIA da urade njihov prljavi posao, tj. eliminisanje njihovog bivšeg agenta (Roberts) koji je uz pomoć generala krenuo u posao s drogom. Naravno, “potrošni“ pozitivci pobjeđuju.

Vjetar u leđa

Jasno je bilo kao dan da dalje snimanje filmova sa etiketom Plaćenici samo čeka povoljan vjetar u leđa. To se i dogodilo, te smo veoma brzo imali i nastavak The Expendables 2 (2012) u režiji Simona Westa (Con Air, 1997), koji je preuzeo rediteljsku palicu od Stallonea, sa provjerenom glumačkom ekipom kojoj su se priključili Jean-Claude Van Damme i legendarni Chuck Norris. Van Damme je portretirao dežurnog negativca, zvučnog imena Vilain (engl. negativac), dok se Norris pojavio kratko u epizodi koja na savršen način odaje počast njegovoj mitskoj personi, toliko da Stallone i drugi scenarista, Richard Wenk, nisu uspjeli, a da ne uvrste jedan vic iz bezbrojnog arsenala onih o Chucku Norrisu. Bruce Willis i Arnold Schwarzenegger repriziraju svoje epizode, sada sa samo malo većom minutažom, te se efektno zafrkavaju sa onelinerima koji su ih definisali kao akcione junake iz sada već davne prošlosti, što će i potvrditi replikom: “Mi smo za muzej!“

Reditelj Simon West ima istančano oko za akciju, te vrlo dobro orkestrira scene pucnjave i tučnjave, tzv. pesničenja koje će uslijediti na samom kraju kao obračun između Stalloneovog Rossa i Van Dammeovog Vilaina. Otvaranje filma je gotovo identično kao i u prethodniku, dok će se radnja “zakotrljati“ nakon što Ross i ekipa pronađu mapu ka izgubljenom plutoniju, a Vilain ubije jednog od njih, najmlađeg i najnovijeg člana Billyja (Liam Hemsworth), te ih pretekne u potrazi za plutonijem. Nevjerovatno je to kako uvijek kada neko od Stalloneove ekipe “pozitivaca“ puca iz oružja pogađa i samo pogađa neprijatelje, a dok negativci pucaju uvijek negdje pored, ispred, sa strane. Da! Tako je to obično u akcionim filmovima. A posebno u franšizi The Expendables.

Kriptoidni naziv

Nakon dvije godine (2014) uslijedio je i treći dio u režiji Patricka Hughesa (The Hitman's Bodyguard, 2017), a glumci koji su upotpunili postavu su bili Mel Gibson, u ulozi negativca, Harrison Ford, Antonio Banderas i Wesley Snipes. Dakako, bile su tu i mlade snage Kellan Lutz i Ronde Rousey.

Da li je potrebno reći da je početak sličan onome iz prethodnika?! Sve u svemu, Gibson kao negativac Conrad Stonebanks, bivši je osnivač Expendablesa, za kojeg se pretpostavljalo da je poginuo, a sada vodi život plaćenika s one strane zakona kao trgovac oružjem. Stalloneov Barney Ross ovdje će raspustiti cijelu ekipu, oformiti novu, podmlađenu i opet krenuti u spašavanje svijeta.

Iako je bio dosta, dosta slabiji od prošlog filma u franšizi, The Expendables 3 donio je susret između jednog i jedinog Indiane Jonesa / Hana Soloa i Terminatora, te Ramba / Rockyja i Mad Maxa. Ipak, tu je već počelo da škripi u ekipi, te se činilo da Stallone treba da jednostavno završi priču sa tri dijela. Ali, ono što se činilo kao zaokružena priča, svojim putem pronašlo je novi način da još jednom vrati Plaćenike na veliko platno.

The Expend4bles (2023), kakav je kriptoidni naziv četvrtog dijela u franšizi, iz jednog prostog i jednostavnog razloga predstavlja nevjerovatno loše ostvarenje i potpuni gubitak vremena. Macho gluposti i prepucavanja između Stallonevog i Stathamovog lika, koji su u prethodnim filmovima (donekle i) bili smiješni i simpatični, sada su postali neviđeno beterni. Nove potrošne snage u vidu Tonya Jaae, Curtisa “50 Cent” Jacksona, Jacoba Scipija i Megan Fox potpuni su promašaj. Fox kao da zrači radioaktivnim seksipilom, preglupi dijalozi, bespotrebna demonstracija sile same sebe radi, te uvođenja novog kontakta sa CIA-om, agenta Marsha u interpretaciji Andyja Garcije, sređenog i ulickanog tipa koji igrom slučaja stalno ima čačkalicu u ustima, sve to je previše. Radnja filma nema smisla, zaplet je neuvjerljiv, a samo razrješenje i više nego predvidivo, te sve ono što je činilo koliko-toliko zanimljivim prošle nastavke, i to na još jedno gledanje, sada se izgubilo i nestalo.

Stoga, ako se uželite malo stare akcione škole, najbolje vam je da se vratite originalu i njegovom nastavku, jer Stallone i ekipa su sa The Expend4bles pokazali i dokazali da su zreli za penziju.

Izvor: Al Jazeera