The Beatles objavljuju novu pjesmu zahvaljujući umjetnoj inteligenciji

Dvojica živih članova legendarnog benda, Paul McCartney i Ringo Starr potvrdili su da će nova pjesma ‘Now and Then’ biti objavljena 2. novembra.

'Bilo je to vrlo emotivno za sve nas. Kao da je John s nama', rekao je Ringo Starr (EPA)

Slavna britanska grupa The Beatles „vraća se“ u novembru, 53 godine nakon što je raspuštena, s novom pjesmom snimljenom zahvaljujući umjetnoj inteligenciji koja je omogućila izdvajanje vokala pjevača Johna Lennona sa starog snimka čime se, barem virtualno, ponovno okupila popularna četvorka.

Dvojica živih članova legendarnog benda, Paul McCartney i Ringo Starr potvrdili su da će nova pjesma „Now and Then“ biti objavljena 2. novembra, javlja AFP.

Pjesma je nastala na temelju demo-snimke koju je John Lennon napravio u svom stanu u New Yorku. Nakon atentata na Lennona 1980. godine, njegova udovica Yoko Ono je 1994. ostalim članovima sastava predala snimak vokala i klavira. Oni su je kasnije obradili, no nikada je nisu mogli objaviti jer ranije dostupna tehnologija nije omogućavala da se glas Johna Lennona izdvoji u zadovoljavajućem kvalitetu.

‘To je pravi snimak Beatlesa’

To je sada moguće, a podstaknuto je dokumentarnim serijalom Get Back, koji je 2021. režirao Peter Jackson. Reditelj trilogije Gospodar prstenova je novom tehnologijom izdvojio Lennonov glas s audiokasete, odvojivši ga od klavira.

„Ostao nam je Johnov glas, kristalno jasan“, rekao je 81-godišnji Paul McCartney najavljujući novu pjesmu. „Vrlo je dirljivo i svi sviramo na njoj – to je pravi snimak Beatlesa“.

„Bilo je to vrlo emotivno za sve nas. Kao da je John s nama“, rekao je 83-godišnji Ringo Starr.

Izvornom demo-snimku dodane su električna i akustična gitara koje je odsvirao George Harrison 1995. godine, šest godina prije nego što je preminuo. Pjesma je dovršena prošle godine u studiju u Los Angelesu, gdje su ubačeni bubnjevi Ringa Starra, klavir i bas Paula McCartneya te njihovi vokali.

Izvor: Agencije