Slike iz opusa Ego eques otkrivaju dubinu umjetničke predanosti

Publiku u mts Dvorani u Beogradu očekuje jedinstveno umjetničko iskustvo koje će spojiti slikarstvo, muziku i performans.

Posjetitelji će imati priliku razgledati 20 slika iz Halilovićevog opusa 'Ego eques' (Ustupljeno Al Jazeeri)

Sarajevski umjetnik Admir Halilović će 26. oktobra u mts Dvorani u Beogradu predstaviti svoju izložbu i izvesti umjetnički performans tokom koncerta grupe Regina, uz pratnju filharmonije.

(Ustupljeno Al Jazeeri)

Izložba će službeno biti otvorena u 19:30 sati, a početak koncerta beogradsku publiku očekuje od 20:30 sati.

Posjetitelji će imati priliku razgledati 20 slika iz Halilovićevog opusa Ego eques, a ono što ovaj događaj čini posebnim je činjenica da će umjetnik tokom trajanja koncerta stvarati sliku na sceni. Njegovo umjetničko djelo će se razvijati pred očima publike, stvarajući jedinstvenu poveznicu između vizualne umjetnosti i muzike.

(Ustupljeno Al Jazeeri)

“Ova izložba će prisutnima pružiti priliku da uživaju u remek-djelima koja su stvorena kroz fascinantnu reinterpretaciju starih majstora poput Picassa, Klea, Keitha Haringa, Salvador Dalija i drugih, kroz umjetnikovu vlastitu interpretaciju s glavama konja kao centralnom temom”, naveli su organizatori u saopćenju.

“Svaka slika iz opusa Ego eques otkriva dubinu umjetničke predanosti i pažnje prema detaljima dok autor istražuje različite aspekte simbolike i ljepote konja kroz oči velikih majstora”, dodaju.

(Ustupljeno Al Jazeeri)

Admir Halilović, priznati sarajevski umjetnik, najpoznatiji je po svojim slikama u kojima kombinira životinjski simbolizam s kolažima poznatih/značajnih javnih ličnosti (Monica Belluci, Roberto Cavalli, James Blunt) nastojeći privući pažnju javnosti i podići svijest o važnosti likovne umjetnosti.

Koristeći tipičan bosanski motiv konja kao simbola plemenitosti, čulnosti i neprolaznosti, Halilović vješto spaja animalni simbolizam sa kolažima poznatih ličnosti, te time nastoji skrenuti pažnju na likovnu umjetnost i približiti je, ne samo ličnostima koje uključuje u svoje slike, nego i kompletnoj javnosti koja definitivno ima više sluha za svaku drugu vrstu umjetnosti, osim za likovnu.

Izvor: Agencije