Dubravki Ugrešić posthumno Njegoševa nagrada

Autorica čija su djela prevedena na više od 20 jezika nagrađena je za svoj književni opus, etički stav, integritet i društvenu angažiranost.

Dubravka Ugrešić je bila vrhunska intelektualka, majstorica stila, precizna u svojim 'dijagnozama' koje su se ticale raspada Jugoslavije, identiteta, egzila i nostalgije, naših i njihovih nacionalizama (EPA)

Književnica, naučnica i publicistica Dubravka Ugrešić posmrtno je dobila Njegoševu nagradu za životno djelo, objavila je izdavačka kuća Fraktura.

Kako je obrazloženo, Ugrešić je nagrađena za svoj književni opus, etički stav, integritet i društvenu angažiranost.

Predsjednik žirija Nedžad Ibrahimović izjavio je kako nagrada dodijeljena ove godine, upravo zbog spomenutih kvaliteta autorice, ima društvenu i kulturnu važnost, prenosi Hina.

Nagradu će preuzeti predstavnici fondacije

Dubravka Ugrešić rođena je u Kutini 1949. Autorica je brojnih knjiga, među kojima su i Poza za prozu, Štefica Cvek u raljama života, Život je bajka, Forsiranje romana-rijeke, Američki fikcionar, Kultura laži, Muzej bezuvjetne predaje, Zabranjeno čitanje, Ministarstvo boli, Nikog nema doma, Baba Jaga je snijela jaje, Napad na minibar, Lisica i Doba kože.

Knjige Dubravke Ugrešić prevedene na više od 20 jezika. Umrla je u Amsterdamu u martu ove godine.

Nagradu, koja se od 1963. godine dodjeljuje za životno djelo, primit će predstavnici fondacije koja je osnovana po želji Dubravke Ugrešić s primarnim ciljem da upravlja njenom književnom ostavštinom.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada