Održan gala koncert Riccarda Mutija i Sarajevske filharmonije

U vrijeme kad je svijet u krizi, moramo znati da je kultura važan instrument koji će odgajati nove generacije, rekao je Muti koji je u Sarajevu boravio 1997, a potom i 2014. godine.

Koncertom Riccarda Mutija Sarajevska filharmonija obilježila je 100. rođendan (Fena)

Slavni italijanski dirigent maestro Riccardo Muti održao je gala koncert u Narodnom pozorištu Sarajevo povodom obilježavanja 100 godina Sarajevske filharmonije.

Pod dirigentskom palicom maestra Mutija, na repertoaru Gala koncerta je Simfonija br. 7 u A-duru, op. 92 Ludwiga van Beethovena i Simfonija br. 9 u C-duru, D 944 “The Great” Franza Schuberta, prenosi Fena.

“Nije važno napraviti gest prijateljstva, važno je znati ponoviti ga. Sretan sam što sam se vratio, a u orkestru sam danas zatekao desetak muzičara koji su sa mnom svirali 1997. godine. U vrijeme kad je svijet u krizi, moramo znati da je kultura važan instrument koji će odgajati nove generacije”, kazao je Muti na konferenciji za novinare.

Treći dolazak u Sarajevo

Povratak u Sarajevo okarakterizirao je kao izraz čiste ljubavi, naklonosti i prijateljstva prema Bosni i Hercegovini.

Maestro Muti boravio je u Sarajevu 1997. godine s Milanskom skalom i održao koncert, potom i 2014. godine, a ovo je njegov treći dolazak.

Sarajevska filharmonija djeluje od 1923. godine što je čini jednom od najstarijih institucija kulture u Bosni i Hercegovini. O uspjehu orkestra svjedoče brojna domaća i međunarodna priznanja, kao i gostovanja slavnih imena iz svijeta umjetničke muzike.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada