Hollywood: Scenaristi odobrili ugovor nakon štrajka

Savez filmskih i televizijskih producenata, koji zastupa Walt Disney, Netflix i druge kompanije, saopćio je da ugovor ‘predstavlja značajne dobitke i zaštitu za scenariste’.

Glumci i drugi izvođači također traže povećanje plata i zaštitu od umjetne inteligencije (EPA)

Članovi Udruženja američkih scenarista (WGA) odobrili su novi trogodišnji ugovor s velikim studijima u ponedjeljak, pet mjeseci nakon što je sindikat sazvao štrajk koji je poremetio filmsku i televizijsku produkciju u Hollywoodu.

WGA je saopćio da je 99 posto od oko 8.500 glasača podržalo dogovor, koji osigurava povišice plata, neke zaštite u vezi s korištenjem umjetne inteligencije i druge benefite, prenosi Hina.

“Zajedno smo uspjeli postići ono što su mnogi govorili da je nemoguće prije samo šest mjeseci”, rekla je predsjednica WGA West Meredith Stiehm.

Savez filmskih i televizijskih producenata (AMPTP), koji zastupa Walt Disney, Netflix i druge medijske kompanije, saopćio je da ugovor “predstavlja značajne dobitke i zaštitu za scenariste”.

Novi sastanak u srijedu

“Važan je napredak za našu industriju da se scenaristi vraćaju na posao”, navodi se u saopćenju.

Glumci i drugi izvođači također traže povećanje plata i zaštitu od umjetne inteligencije, plus druga poboljšanja radnih uvjeta.

Pregovarači sindikata glumaca SAG-AFTRA nastavili su razgovore o ugovoru sa studijima u ponedjeljak.

SAG-AFTRA, najveći holivudski sindikat i studiji ponovo će se sastati u srijedu.

Izvor: Agencije