Pisac Hanif Kureishi kaže da ne može pomicati ruke ni noge nakon pada

Kureishi je 26. decembra pao tokom šetnje u Rimu od Piazze del Popolo do Ville Borghese.

Hanif Kureishi je 68-godišnji britanski dramatičar, romanopisac i filmaš (EPA)

Britanski pisac Hanif Kureishi rekao je da se nalazi u bolnici u Rimu nakon što je pao na ulici, te da ne može pomicati ruke ni noge.

Britanski dramatičar (68), romanopisac i filmaš – najpoznatiji po svojim djelima “Buddha iz predgrađa” i “Intima” – podijelio je poruku na Twitteru u kojoj je rekao da se liječi u Univerzitetskoj bolnici Gemelli u glavnom gradu Italije. Kureishi je rekao da je 26. decembra u Rimu pao tokom šetnje od Piazze del Popolo do Ville Borghese.

“Nagnuo sam se naprijed i glava mi je pala među noge. Probudio sam se nekoliko minuta kasnije u lokvi krvi, vrat mi je bio u groteskno iskrivljenom položaju, moja žena bila je na koljenima pored mene”, napisao je Kureishi. “Vjerovao sam da umirem. Vjerovao sam da imam još tri udisaja”, dodao je.

“Nekoliko sam dana bio duboko traumatiziran. U bolnici sam. Ne mogu pomaknuti ruke i noge. Ne mogu se počešati po nosu, telefonirati ili se sam hraniti”, rekao je, te dodao da je imao operaciju kralježnice. Rekao je da je posljednjih dana osjetio manja poboljšanja, te da će uskoro započeti s fizioterapijom i rehabilitacijom.

“U ovom trenutku nije jasno hoću li ikada više moći hodati ili hoću li ikada moći držati olovku”, rekao je.

Pisac teških tema

Kureishi je poznat po tome što se u svojim knjigama bavi teškim temama, uključujući složenost odnosa i marginalizaciju manjinskih grupa.

Godine 1990. objavio je svoje najpoznatije djelo “Buddhu iz predgrađa”, koje je osvojilo nagradu Whitbread za najbolji prvi roman i kasnije je adaptirano za BBC-jevu televizijsku seriju sa soundtrackom Davida Bowieja.

Roman prati biseksualnog britanskog južnoazijskog lika po imenu Karim Amir dok istražuje klasu, etničku pripadnost, seksualnost i kulturu u Londonu kasnog 20. stoljeća. Knjiga je poluautobiografska i oslanja se na brojna Kureishijeva vlastita iskustva odrastanja u Londonu.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada