Najavljeno preispitivanje pravila nominacije za Oscara

Film ‘To Leslie’ nije zablistao u bioskopima, niti je imao veliku promociju, a Andrea Riseborough, koja igra glavnu ulogu u tom ostvarenju, ipak je nominovana za Oscara u kategoriji najbolje glumice.

Nedavno je objavljen spisak glavnih nominacija za Oscara koji će biti dodijeljeni na 95. ceremoniji 12. marta u Los Angelesu (Reuters)

Akademija filmskih umjetnosti i nauke, koja dodjeljuje nagrade Oscar, najavila je da će preispitati pravila ovogodišnje nominacije filmova, jer je jedan nezavisni film iznenadio holivudski svijet zbog nominacije za tu prestižnu filmsku nagradu, javlja AFP.

Akademija je 24. januara objavila spisak glavnih nominacija za Oscara koji će biti dodijeljeni na 95. ceremoniji 12. marta u Los Angelesu.

Kao i svake godine, promoteri filmova koji žele da uđu u spisak nominovanih za Oscara, kreću u kampanju. Svako ima svoju strategiju, ali svi moraju da poštuju određena pravila, prenosi Beta.

Međutim, film To Leslie nije zablistao u bioskopima i zaradio je samo 27.000 dolara, a Andrea Riseborough, koja igra glavnu ulogu u tom ostvarenju, ipak je nominovana za Oscara u kategoriji najbolje glumice.

Poslije te nominacije, na društvenim mrežama su se oglasile neke poznate osobe sa pitanjem da li je taj film imao efikasnu kampanju ili je u pitanju neka prevara.

Zabave i događaji za promociju filmova

Američki časopis Variety javlja da je Akademija bila zatrpana emailovima i pozivima te da je zbog toga odlučila preispitati kampanju filmova nominovanih za Oscara, direktno ne spominjući ostvarenje To Leslie.

„Preispitujemo procedure kampanje ovogodišnjih nominovanih filmova, kako bismo osigurali da nijedno pravilo nije prekršeno i bolje razumjeli da li su potrebne promjene smjernica u novoj eri društvenih mreža i digitalne komunikacije“, odgovorila je Akademija.

Nagrade Oscar dodjeljuje gotovo 9.500 članova Akademije filmskih umjetnosti i nauka, podijeljenih između 17 grana industrije.

Od glumaca ili glumica koji čine najmanje 1.300 birača, kandidatu je potrebno više od 200 glasova da bi njegovo/njeno ime bilo u izboru.

U mjesecima koji prethode dodjeli Oscara, organizovane su zabave i događaji za promociju filmova. Takve kampanje često organizuju specijalizovane kompanije.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada