Lana Kostić Lakiko, čelistica koja komponuje i pjeva

Stvaram muziku, a onda me ta muzika vodi negdje, kaže Lana Kostić Lakiko, bosanskohercegovačka čelistica, pjevačica i kompozitorica koja živi i radi u Švicarskoj.

Lakiko je svojevrsna fuzija svih mojih muzičkih, ali i personalnih identiteta, kaže Lana Kostić (Sanja Latinović / Ustupljeno Al Jazeeri)

Muzika je najveći dio mog života. I obrnuto, moj život je najveći dio u mojoj muzici, kaže Lana Kostić, bosanskohercegovačka čelistica, pjevačica i kompozitorica koja živi i radi u Švicarskoj.

“Imala sam četiri godine, vozila sam se s mamom u liftu i pjevušila nešto, a tadašnji koncert-majstor Zagrebačke filharmonije, koji je također bio u liftu, mi je rekao da imam sluha i ogromne ruke i da moram da sviram violončelo”, prisjeća se Kostić, ističući kako je ta “usputna rečenica jednog stranca” utjecala na izbor njene karijere i “zapečatila njen život”.

(Oliver Look / Ustupljeno Al Jazeeri)

Srednja muzička škola koju je završila u Sarajevu bila je logičan izbor, nakon čega je uslijedio studij klasičnog violončela u Njemačkoj, a potom klasičnog violončela, performansa, kompozicije i teorije u Švicarskoj koja je postala njen drugi dom. Upravo je tokom studija u Švicarskoj nastao Lakiko, kojeg opisuje kao “projekt za violončelo, glas i elektroniku”.

“Nakon što sam završila svoj drugi master, osjetila sam zasićenje želje za interpretacijom drugih kompozitora i osjetila potrebu da i sama nešto kreiram. Sasvim slučajno, čitajući nešto o najnovijim dostignućima na polju neurofiziologije pala mi je na pamet ideja da pokušam odsvirati svoje neuromagnetne talase koji nastaju u trenutku dok sviram. Znam da zvuči vrlo komplikovano, ali je u stvarnosti još komplikovanije”, kaže uz smijeh.

“Iz te polazne tačke razvio se projekt Lakiko koji je svojevrsna fuzija svih mojih muzičkih, ali i personalnih identiteta”, dodaje Kostić.

Jedinstvena pojava na bh. muzičkoj sceni

Kombinacijom zvuka akustičnog violončela i pedala koje koristi za efekte, uz nesvakidašnji mistični glas kojim izvodi autorske pjesme, Lakiko je krajnje jedinstvena pojava na bosanskohercegovačkoj muzičkoj sceni na koju je teško ostati ravnodušan.

Lakiko na Montreux Jazz Festivalu (Lionel Flusin / Ustupljeno Al Jazeeri)

Iza nje je nekolicina uspješnih projekata i saradnji, kao i četiri EP-a, a uskoro će svjetlo dana ugledati i njen prvi album naziva What To Do, How To Live.

“Album je nastao u depresivno vrijeme pandemije, što je možda i bio razlog da se posvetim našim sumornim balkanskim temama – Balkan, Bosna i Hercegovina, naša prošlost, sadašnjost i budućnost, sve te teme sam obradila u albumu. Naravno, kroz moju perspektivu i moja iskustva, tako da prva pjesma na albumu Tobogan govori o mom djetinjstvu u postratnom Sarajevu, posljednja pjesma o mojoj filozofiji života, a između je politika, ali na moj, vrlo nepolitički način”, otkriva Kostić.

Sarajevo je Lani Kostić bilo inspiracija i za jednu od pjesama objavljenih ranije, kojom je predstavila borbe koje građani njenog rodnog grada vode. Na pitanje kako s ove vremenske distance doživljava dešavanja koja su joj bila inspiracija za pjesmu Sarajevo i da li se u međuvremenu nešto promijenilo, Kostić kaže da joj “definitivno fali distanca prema Sarajevu”.

“To znači da me sve i pozitivno i negativno dotiče. I pošto je to tako, ne mogu objektivno reći da li se nešto promijenilo. Po mom osjećaju se suštinski ništa ne mijenja i to je to što me boli i to je to što me potaknulo da napišem tu pjesmu”, kaže.

“Moj ‘najglasniji’ osjećaj jeste taj da ništa ne mogu promijeniti, a ne želim prihvatiti ta pravila igre. Na kraju krajeva, ja sam napustila Sarajevo. Zato uvijek moram istaći da nemam pravo ni da kritikujem, ni da kažem nešto. Ali eto, iako sam ja napustila Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu, nije ono napustilo mene pa se kroz muziku još uvijek bavim njime”, zaključuje Kostić.

‘Lakiko – hibridna ideja’

Uz album What To Do, How To Live koji će publici predstaviti na proljeće, u režiji Manfreda Borscha nastao je i kratki film Lakiko – hibridna ideja koji predstavlja audiovizuelni portret Lane Kostić Lakiko, a koji je već prikazan i nagrađen na nekoliko filmskih festivala.

“Film Lakiko – hibridna ideja pokušava da prikaže lomove u mojoj biografiji koji su me obilježili kao ličnost, ali i kao umjetnicu”, pojašnjava Kostić.

“Snimali smo u Bosni i Hercegovini sa čitavim timom iz Njemačke. Film će biti objavljen u martu, ali već je prikazan na raznim filmskim festivalima u Evropi i Americi i osvojio je tri nagrade: Best Direction – Stockholm City Film 2022, Winner – European Cinematography Awards ECA 2022, Winner Best Direction – Experimental Dance & Music Festival 2022”, dodaje.

S obzirom na to da je u zemlji u kojoj se profesionalno usavršavala pronašla svoj drugi dom, pitamo je šta je to što ju je zadržalo i može li napraviti paralelu između bavljenja muzikom u Švicarskoj i Bosni i Hercegovini.

“Mislim da se Švicarska i Bosna i Hercegovina ne mogu ni porediti, jer za kulturu je potreban novac. Novac, prije svega, za kvalitetno muzičko obrazovanje, koncertne dvorane, inspiracije kao što je slušanje drugih kvalitetnih umjetnika; onda fondacije sa ciljem podsticanja nekomercijalnih projekata i tako dalje, te na samom kraju mogućnost da se živi od sviranja koncerata”, kaže. “Ipak, tim više se divim našim uspješnim umjetnicima koji bez ikakve državne potpore uspijevaju da grade karijere na svjetskom tržištu”.

Na kraju razgovora, govoreći o daljem profesionalnim planovima iskreno nam kaže da “nema koncept budućnosti”.

“Vjerovatno kao i uvijek dosad, ja stvaram muziku, a onda me ta muzika vodi negdje. Nadam se da će me i ovaj album negdje voditi”, zakljujučuje Kostić.

Izvor: Al Jazeera