Kradljivcu Banksyjevog murala u Ukrajini prijeti 12 godina zatvora

Muškarac, zajedno s nekoliko pomagača, uklonio je početkom decembra grafit britanskog uličnog umjetnika sa zida u kijevskom predgrađu Hostomel.

Grafit je zaplijenjen, a ministarstvo kulture odlučit će o njegovoj sudbini (EPA)

Ured glavnog tužitelja u Kijevu pokrenuo je postupak protiv kradljivca Banksyjevog murala, a prijeti mu do 12 godina zatvora, prenosi Hina.

Muškarac, zajedno s nekoliko pomagača, uklonio je početkom decembra grafit britanskog uličnog umjetnika sa zida u kijevskom predgrađu Hostomel.

Grupa je odrezala dio ploče i maltera s fasade na kojoj se nalazio prikaz žene s plinskom maskom, rekli su dužnosnici.

Kazneni postupak usmjeren je isključivo protiv muškarca za krađu počinjenu pod ratnim stanjem, a prijeti mu do 12 godina zatvora, navele su vlasti.

“Bio je svjestan vrijednosti rada i planirao je prodati grafit, a dobivenim sredstvima raspolagati kako želi”, objavilo je glavno tužiteljstvo. “Da bi to učinio, zatražio je pomoć ljudi koji nisu bili svjesni njegovih namjera, a koje je uvjerio da ima sve potrebne dozvole za demontiranje murala”.

Grafit nije oštećen

Tamošnji stanovnici uočili su da je prikaz žene u kućnoj haljini s viklerima, plinskom maskom i aparatom za gašenje požara uklonjen sa zida i pozvali su policiju. Riječ je o jednom od nekoliko umjetničkih djela izrađenih u Ukrajini prošlog mjeseca.

Grafit je zaplijenjen, a ministarstvo kulture odlučit će o njegovoj sudbini. Grafit nije oštećen, a štiti ga policija, poručio je guverner Kijevske oblasti Oleksij Kuleba na komunikacijskoj platformi Telegram.

Nije poznat identitet Banksyja. U novembru se doznalo za nekoliko njegovih umjetničkih djela u predgrađima Kijeva zahvaćenih ruskom invazijom, kao i u samoj ukrajinskoj prijestolnici.

Anonimni britanski ulični umjetnik Banksy otkrio je da je izradio 50 djela koje će prodati, a prikupljena će sredstva dati humanitarnoj organizaciji za pomoć Ukrajini.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada