UNESCO uvrstio Odesu na popis svjetske baštine

UNESCO je dodao historijsko središte ukrajinskog lučkog grada Odese, koji se često opisuje kao ‘biser Crnog mora’, na svoj popis svjetske baštine uprkos protivljenju Rusije.

Dvadesetjedna država članica Odbora za svjetsku baštinu UN-ovog kulturnog tijela odobrila je upisivanje određenih područja u gradu sa šest glasova za, jednim protiv i 14 suzdržanih (Reuters)

UNESCO je dodao historijsko središte ukrajinskog lučkog grada Odese, koji se često opisuje kao “biser Crnog mora”, na svoj popis svjetske baštine uprkos protivljenju Rusije.

Dvadesetjedna država članica Odbora za svjetsku baštinu UN-ovog kulturnog tijela odobrila je upisivanje određenih područja u gradu sa šest glasova za, jednim protiv i 14 suzdržanih, prenosi Fena.

Rusija je pokušala odgoditi glasanje više puta.

Sprečavanje uništavanja

“Dok se rat nastavlja, ova odluka danas utjelovljuje našu kolektivnu odlučnost da osiguramo da ovaj grad, koji je uvijek savladavao globalne nemire, bude sačuvan od daljnjeg uništenja”, rekla je glavna direktorica UNESCO-a Audrey Azoulay nakon odluke, javlja AFP.

Mjesto je također dodano na Popis svjetske baštine u opasnosti, za koji UNESCO kaže da “mu daje pristup pojačanoj tehničkoj i finansijskoj međunarodnoj pomoći” za zaštitu ili, ako je potrebno, obnovu.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u oktobru je službeno zatražio stavljanje na popis kako bi se grad zaštitio od ruskih zračnih napada.

Izvor: Agencije