Od izbjeglištva do nagrada: Film u kojem glumi Edin Hasanović favorit za Oscara

Film ‘Na Zapadu ništa novo’, u kojem jednu od glavnih uloga ima Zvorničanin Edin Hasanović, na predstojećoj dodjeli Oscara ima devet nominacija.

Hasanović je ostvario niz zapaženih uloga (EPA)

U Netflixovom filmu Na Zapadu ništa novo (All Quiet on the Western Front), koji na predstojećoj dodjeli nagrade Oscar Američke akademije filmskih umjetnosti i nauka ima devet nominacija, jednu od glavnih uloga tumači Zvorničanin Edin Hasanović.

Film u režiji njemačkog reditelja Edwarda Bergera, koji govori o strahotama Prvog svjetskog rata, premijeru je imao u oktobru prošle godine na Netflixovoj platformi. Prikazan je i na nekoliko filmskih festivala, gdje je dobio odlične kritike.

Film Na zapadu ništa novo predvodi i ovogodišnju dodjelu filmskih nagrada BAFTA sa 14 nominacija.

Ko je Edin Hasanović?

Rođen 1992, iste godine je s majkom iz rodne Klise kod Zvornika uz pomoć Crvenog krsta izbjegao u Njemačku. Nedugo zatim su snage bosanskih Srba iz Klise u nepoznatom pravcu odvele najmanje 700 muškaraca, od kojih se većina nije vratila. Nisu se vratili ni Edinov otac i njegova braća, čije kosti nikad nisu nađene.

Hasanović je u ranijem razgovoru za Al Jazeeru Balkans rekao kako mu je najveća želja je da nađe očeve kosti i da sazna šta se desilo s njim.

Iako nikada nije mislio da će se baviti glumom, od dvanaeste godine – kada ga je majka odvela na jednu audiciju – gluma je postala njegov hobi, a potom i životno opredjeljenje.

Niz zapaženih uloga

Hasanović je već ostvario niz zapaženih uloga, među kojima se ističe glavna uloga u Netflixovoj seriji Skylines, ali i filmu Only God can judge me.

Njemačkoj javnosti postao je poznat po ulozi u višestruko nagrađivanoj drami Uvijek su drugi krivi (Schuld sind immer die Anderen) iz 2012. godine. Te godine je također glumio u filmu Život nije za kukavice (Das Leben ist nichts fuer Feiglinge).

Prije 2012. je glumio najviše u serijama, a proslavio se krimi serijom KDD, koja se dugo prikazivala na njemačkoj televiziji ZDF.

Izvor: Al Jazeera