Stručnjaci će konačno utvrditi je li Nerudu ubio Pinochetov režim

Pablo Neruda je pod sumnjivim okolnostima preminuo 12 dana poslije puča Augusta Pinocheta protiv predsjednika Salvadora Allendea, koji je bio veliki pjesnikov prijatelj.

Pablo Neruda je dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1971. godine (Reuters)

Panel pravnih i medicinskih stručnjaka počeo je završnu analizu kojom treba da se konačno utvrdi je li veliki pjesnik Pablo Neruda ubijen za vrijeme diktature Augusta Pinocheta, koja je trajala od 1973. do 1990. godine, javlja AFP.

Domaći i međunarodni stručnjaci će devet dana analizirati rezultate serije studija o posmrtnim ostacima čileanskog pjesnika, koji je preminuo 23. septembra 1973. godine.

Neruda je preminuo 12 dana poslije puča generala Pinocheta protiv predsjednika socijalista Salvadora Allendea, koji je bio veliki pjesnikov prijatelj.

Otrov pronađen u posmrtnim ostacima

Prema zvaničnoj verziji vojnog režima, Neruda je umro od pogoršanja zdravstvenog stanja uzrokovanog rakom prostate. Tu verziju je u oktobru 2017. godine u potpunosti poništila grupa od 16 stručnjaka, ali ti eksperti nisu utvrdili tačan uzrok Nerudine smrti. Potom je otvorena nova istraga o otrovu (clostridium botulinum) pronađenom u posmrtnim ostacima pjesnika čije je tijelo ekshumirano 2013. godine.

Grupa eksperata ima zadatak da utvrdi postoji li dovoljno dokaza da je ta toksična supstanca izazvala smrt pjesnika i je li data Nerudi dok je boravio u privatnoj klinici u Santiagu. Stručnjaci će svoje zaključke 7. marta dostaviti sudu.

Pablo Neruda, dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1971. godine, umro je u 70. godini dok se spremao da napusti zemlju i ode u Meksiko gdje je trebalo da igra značajnu ulogu u opoziciji Pinochetovom režimu.

Izvor: Agencije