Film ‘Na zapadu ništa novo’ glavni favorit za BAFTA nagradu

U konkurenciji za najbolji film, pored ‘Na zapadu ništa novo’, su ‘Duhovi otoka’, ‘Elvis’, ‘Sve u isto vrijeme’ i ‘Tar’.

BAFTA nagrade će biti dodijeljene na svečanosti 19. februara u Londonu

Britanska akademija za film i televiziju saopćila je nominovane za svoje godišnje BAFTA nagrade koje će biti dodijeljene na svečanosti 19. februara u Londonu, među kojima vode filmovi Na zapadu ništa novo sa 14 i Duhovi ostrva sa deset nominacija.

U konkurenciji za najbolji film, pored Na zapadu ništa novo i Duhova ostrva, su Elvis, Sve u isto vrijeme i Tar, prenosi Tanjug.

Nagradu BAFTA za glavnu glumicu mogu dobiti Ana de Armas za Plavušu, Cate Blanchett za Tar, Viola Davis za Ratnicu, Danielle Deadwyler u Till, Emma Thompson u Sretno ti bilo, Leo Grande i Michelle Yeoh u Sve u isto vrijeme.

U konkurenciji za najboljeg glumca su Austin Butler u Elvisu, Brendan Fraser u Kitu, Colin Farrell u Duhovima ostrva, Daryl McCormack u Sretno ti bilo, Leo Grande, Paul Mescal u Aftersun i Bill Nighy u Živjeti.

Ostale kategorije

Nagradu BAFTA za najboljeg reditelja mogu dobiti Edward Berger za Na zapadu ništa novo, Martin McDonagh za Duhove ostrva, Park Chan-wook za Odluku o odlasku, Daniel Kwan i Daniel Scheinertt za Sve u isto vrijeme, Todd Field za Tar i Gina Prince-Bythewood za Ratnicu.

Među ostalim kategorijama su najbolji scenario za koju su nominovani Martin McDonagh za Duhove ostrva,  Daniel Kwan i Daniel Scheinertza Sve u isto vrijeme, Tony Kushner i Steven Spielberg za Fabelmanove, Todd Field za Tar i Ruben Ostlund za Trougao tuge.

Za Film koji nije na engleskom jeziku nominovani su Na zapadu ništa novo, Argentina, 1985, Korset, Odluka o odlasku i Tiha djevojka.

Izvor: Agencije