Muzej u Detroitu ne želi biti dio spora o Van Goghovoj slici

Kolekcionar iz Brazila tvrdi da je prije šest godina kupio sliku za 3,7 miliona dolara, ali da je ‘treća strana’ došla do tog djela koje se vodilo kao nestalo gotovo šest godina.

Muzej nije javno otkrio identitet kolekcionara koji mu je pozajmio sliku 'Une liseuse de romans' (EPA)

Muzej u Detroitu koji je, u okviru izložbe 80 djela Vincenta van Gogha, izložio i sliku iz 1888. godine koja je predmet spora oko vlasništva smatra da ne treba biti uvučen u te vlasničke nesuglasice, javlja AP.

Institut umjetnosti u Detroitu objavio je, da prema saveznom zakonu SAD-a, ima imunitet u tužbi brazilskog kolekcionara koji tvrdi da je on vlasnik te Van Goghove slike.

U tužbi se tvrdi da su firma „Brokerate Capital Partners“ i njen jedini vlasnik Gustavo Soter iz Brazila prije šest godina kupili sliku za 3,7 miliona dolara, ali da je „treća strana“ došla do tog djela koje se vodilo kao nestalo gotovo šest godina.

Muzej u Detroitu nije optužen za kršenje zakona. Muzej nije javno otkrio identitet kolekcionara koji mu je pozajmio sliku za izložbu djela Van Gogha, navodeći samo da je ulje na platnu pod nazivom „Une liseuse de romans“, došlo iz kolekcije iz Sao Paula u Brazilu.

Sud naložio muzeju da zadrži sliku

Slika se ne nalazi na spisku ukradenih umjetnina FBI-a ili na međunarodnom Registru za gubitak umjetničkih djela, naveo je muzej. Dodali su i kako su zaštićeni saveznim zakonom koji zabranjuje sudu da zaplijeni umjetnička djela uvezena za privremene izložbe.

Advokat muzeja naveo je u pisanoj izjavi da svako legitimno potraživanje slike može da bude riješeno u sporu između zainteresovanih strana na sudu sa jurisdikcijom nad takvim pitanjima i na odgovarajućem mjestu.

Okružni sudija George Caram Steeh prošle sedmice naložio je muzeju da drži sliku dok se ne sazna više detalja o sporu. Saslušanje o tom pitanju zakazano je za četvrtak, a izložba na kojoj je slika Van Gogha izložena se zatvara u nedjelju.

Izvor: Agencije