Beč će dobiti filmski studio po uzoru na Hollywood

Studio će se koristiti za snimanje austrijskih i internacionalnih filmskih projekata te filmova i serija za poznate globalne ‘streaming’ platforme kao što je Netflix.

Svaki deseti posjetilac Beča došao je u taj grad zbog određenog filma - detalj sa snimanja jednog od nastavka 'Nemoguće misije' (EPA)

Austrijska metropola će do 2024. godine dobiti studio u stilu Hollywooda, sa dvije dvorane za filmsku produkciju, ukupne površine 3.000 kvadratnih metara. Gradnja bi trebala početi ovog proljeća, javlja Fena.

Studio će se nalaziti u prostoru koji je vlasništvo bečke luke u 11. okrugu Simmering, a koristit će se za snimanje austrijskih i internacionalnih filmskih projekata te projekata za poznate globalne streaming platforme kao što je Netflix.

Prostor će biti građen po međunarodnim standardima i zvučno izoliran, pa će se moći istovremeno snimati dva različita projekta. Pritom je važna i energetska efikasnost te će na krovu biti postavljena velika solarna elektrana koja će godišnje proizvoditi ukupno 283.000 kWh električne energije.

Godišnje se u Beču snimi 80-ak stranih filmova i serija

Zatvaranjem filmskih studija u 23. okrugu Liesing 2014. godine filmska industrija u Beču je ostala bez važnog prostora za produkciju, pa su prazne industrijske hale i skladišni prostori posljednjih godina predstavljali zamjensko rješenje.

Gradnjom novog studija možemo ponuditi novo i profesionalno okruženje za domaće i internacionalne produkcije koje može držati korak s Hollywoodom, poručuju gradske vlasti Beča.

Do kraja 2023. gradske vlasti će uložiti dva miliona eura kako bi međunarodne producente i režisere privukli u Beč. Analize pokazuju da je svaki deseti posjetilac austrijske prijestolnice u tom gradu zbog određenog filma, a samo 2021. godine u glavnog gradu Austrije je snimljeno 80-ak stranih filmova i serija.

Izvor: Agencije