‘Otvoreni Balkan’ se širi i na kulturne institucije

‘Open Balkan festival’ bi, prema ideji inicijatora, okupio nacionalne teatre Srbije, Sjeverne Makedonije i Albanije.

Osim takmičarskog dijela, 'Open Balkan festival' podrazumijevao bi i razmjenu umjetnika iz opere, baleta i drame (Pixsell)

Vršilac dužnosti upravnika beogradskog Narodnog pozorišta, Svetislav Goncić predložio je održavanje „Open Balkan festivala“ u koji bi bile uključene kulturne institucije od najvišeg značaja u Srbiji, Sjevernoj Makedoniji i Albaniji, javlja Tanjug.

Prema Goncićevim riječima, takav je prijedlog na nedavnom sastanku inicijative „Otvoreni Balkan“ u Ohridu naišao na „jako dobar odziv“ u razgovoru sa ministrima i direktorima nacionalnih teatara Sjeverne Makedonije i Albanije, kao i manifestacije „Ohridsko ljeto“.

„Smatramo da je ta inicijativa najbolji način da se upotpuni slika turističke i kulturne razmene koje prevazilaze formalne granice. Kultura je mnogo šira“, naglasio je Goncić.

‘Inicijativa dobro prihvaćena’

Prema njegovim riječima, partneri iz Sjeverne Makedonije i Albanije su pozvani na konsultativni sastanak na kome bi postavili „osnovne parametre za održavanje ovakve razmene, koja bi pretpostavila i takmičarski deo, ali i razmenu umetnika u oblasti opere, baleta i drame“, kao i pokretanje konkursa za dramski tekst.

Goncić je rekao da je „inicijativa dobro prihvaćena“ i zato što bi se „Open Balkan festival“ mogao održavati i u Beogradu, Skoplju i Tirani, uz gostovanje drugih iz regije.

Izvor: Agencije