Festival ‘Teatar na raskršću’ okuplja pozorišne kuće iz regije

Izvedeno će biti 10 predstava, a u Nišu je najavljen nastup pozorišta iz Srbije, Hrvatske, Sjeverne Makedonije, Bosne i Hercegovine, Rumunije i Turske.

Predstavom 'Oslobođenje Skoplja' počeo je treći po redu festival 'Teatar na raskršću' (Anadolija)

Predstavom Oslobođenje Skoplja u niškom Narodnom pozorištu počeo je treći Festival drame i pozorišta balkanskog kulturnog prostora „Teatar na raskršću“, koji će trajati do 12. septembra, javlja Anadolija.

Izvedeno će biti 10 predstava, a najavljen je nastup pozorišta iz Srbije, Hrvatske, Sjeverne Makedonije, Bosne i Hercegovine, Rumunije i Turske.

I ovogodišnji festival je, prema tradiciji, počeo nastupom glumaca pozorišta domaćina. Predstava Oslobođenje Skoplja rađena je u koprodukciji sa Narodnim pozorištem iz Vranja prema tekstu Dušana Jovanovića, a u režiji Gorčina Stojanovića, i jedna je od predstava revijalnog dijela.

Šest takmičarskih i četiri revijalne predstave

U takmičarskom dijelu najavljeno je izvođenje šest predstava, koje je izabrao selektor Vlatko Ilić. To su: Hrvatski put ka sreći Satiričkog kazališta Kerempuh iz Zagreba, Gospođica Julija Opere i Teatra Madlenianum iz Beograda, Rechnitz – anđeo uništenja Sarajevskog ratnog teatra SARTR i Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru, Orač i smrt Narodnog pozorišta „Vasil Aleksandri“ u Jašiju (Rumunija), My Name is Goran Stefanovski Dramskog teatra Skoplje i Vitezovi lake male Pozorišta „Deže Kostolanji“ iz Subotice.

Nakon svake takmičarske predstave publika će moći da učestvuju na okruglom stolu kritike, otvorenom za sve posjetioce, a u revijalnom da pogleda i predstave Probudila sam se bez glasa produkcije iz Istanbula, monodramu Žena iz Porto Pima u produkciji teatarskih kuća „Upalimo reflektore“ i „Fort Forno“, dok će za završnicu, u čast nagrađenih, biti odigrana predstava U raljama života Beogradskog dramskog pozorišta i BeoArta.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada