Iranski reditelj Jafar Panahi: Teheran nas tretira kao kriminalce

Jafar Panahi, jedan od najnagrađivanijih iranskih reditelja, uhapšen je i zatim osuđen na šest godina zatvora te 20 godina zabrane režiranja filmova ili pisanja scenarija, putovanja, medijskih istupa.

Jafar Panahi je višestruko nagrađivani reditelj - dobio je nagrade na festivalima u Veneciji, Berlinu, Cannesu (Reuters)

Reditelj Jafar Panahi, osuđen na šest godina zatvora u Iranu, optužuje vlasti svoje zemlje da gledaju na nezavisne reditelje “kao na kriminalce” u pismu upućenom festivalu u Veneciji gdje je njegov film u konkurenciji za Zlatnog lava.

“Mi stvaramo djela koja nisu narudžbe i zato nas oni na vlasti vide kao kriminalce”, naveo je Panahi u pismu napisanom zajedno s kolegom Mohammadom Rasoulofom čiju kopiju je dobila agencija AFP od organizatora festivala.

Disident i umjetnik Jafar Panahi, jedan od najnagrađivanijih iranskih reditelja, uhapšen je i zatim osuđen 2010. na šest godina zatvora te 20 godina zabrane režiranja filmova ili pisanja scenarija, putovanja ili čak govora u medijima. On je ipak nastavio da živi i radi u Iranu.

Osuđen je zbog “širenja propagande” protiv režima pošto je podržao protestni pokret 2009. protiv ponovnog izbora ultrakonzervativnog Mahmouda Ahmadinejada za predsjednika zemlje.

‘Mi smo reditelji, nezavisni reditelji’

Uhapšen je 11. jula kada je stigao u tužilaštvo u Teheranu da prati slučaj Mohammada Rasoulofa, zatvorenog od 8. jula zajedno sa Mostafom Al-Ahmadom.

“Historija iranskog filma govori o konstantnom i aktivnom prisustvu nezavisnih reditelja koji su se borili protiv cenzure i za garantovanje preživljavanja te umjetnosti. Među njima, nekima je zabranjeno da snimaju filmove, drugi su bili primorani na egzil ili svedeni na izolaciju”, navela su dvojica reditelja u pismu.

“Mi smo reditelji, nezavisni reditelji”, poručuju oni.

Panahijev film Medvjedi ne postoje ove godine je u konkurenciji u Veneciji. Već je dobio Zlatnog lava 2000. za film Krug , Zlatnog medvjeda u Berlinu za film Taksi Teheran 2015. godine te nagradu za scenario u Cannesu tri godine kasnije za Tri lica.

Izvor: Agencije