Juventafest: Nova generacija mladih koja hrabro osvaja prostor scene

Jubilarno deseto izdanje Juventafesta, koje nudi kvalitetan pregled srednjoškolskog teatarskog stvaralaštva u regiji, bit će održano od 7. do 11. septembra u Sarajevu.

Osnovni cilj Festivala je edukacija srednjoškolaca iz oblasti teatarske umjetnosti (Sara Bubak / Preuzeto sa stranice Juventafesta)

Jubilarno deseto izdanje Internacionalnog festivala srednjoškolskog teatra Juventafest održat će se u Sarajevu od 7. do 11. septembra 2022. godine, u organizaciji Udruženja za razvoj i unaprijeđenje multimedijalnih umjetnosti i kulture “Medija-Art”.

Juventafest je nastao 2013. godine i nudi kvalitetan pregled srednjoškolskog teatarskog stvaralaštva u regiji, te istovremeno doprinosi stvaranju nove teatarske publike, povezuje mlade ljude zainteresirane za teatar i nudi im mogućnost da uče i usavršavaju se kroz rad i druženje.

Kako navode organizatori, osnovni cilj Festivala je edukacija srednjoškolaca iz oblasti teatarske umjetnosti, odnosno okupiti ekipe mladih ljudi koji se bave teatrom iz zemlje, regiona i svijeta, omogućiti razmjenu njihovog stvaralaštva (prikazivanje predstava, filmova, performansa koji su produkt rada mladih ljudi) i stvoriti pozitivni vid kompeticije među mladima u obrazovnim i etičkim vrijednostima kroz umjetnost teatra.

„Jedan od najvažnijih ciljeva je razbijanje predrasuda o različitostima, jer različitosti su prednost i bogatstvo, a ne mana. Festival pruža utočište mladim, talentovanim ljudima, podstiče na razmišljanje o problemima koji ih okružuju, pomaže im da se nauče ponašati kako na sceni, tako i u životu, da otkriju stvari u kojima su dobri ili manje dobri, talentovani ili manje talentovani, i možda ih učini novim zaljubljenicima u teatarsku umjetnost i umjetnost uopće“, ističu organizatori.

Selektorica Emina Omerović je izdvojila šest najboljih predstava takmičarskog programa (Tarik Bičo / Preuzeto sa stranice Juventafesta)

Iz Juventafesta naglašavaju da Festival formira vlastiti stil, vlastitu repertoarsku politiku, uhodanim i efikasnim načinom rada, te činjenicom da formira svoju publiku.

„To je publika koja sazrijeva skupa sa svojim vršnjacima, kolegama iz školskih klupa iz raznih sredina. Publika koja uči nove stvari, razvija svoj kritički stav, shvata da pozorište nije samo dosadni domaći zadatak koji se mora obaviti po nalogu profesorice, već nešto što može biti zabavno, privlačno, blisko i edukativno“.

Šest predstava takmičarskog programa

Tim Juventafesta, s direktoricom Jasnom Diklić na čelu, i ove godine nastavio je svoju misiju pomjeranja granica u svakom smislu, a jedan iznimno težak zadatak pripao je selektorici Emini Omerović koja je izdvojila šest najboljih predstava takmičarskog programa: Figarova svadba (režija: Matjaž Latin, English Student Theatre II gimnazije Maribor, Slovenija), Kralj Ibi (režija: Sandra Maksimović, Kulturociklin, Kruševac, Srbija), Nasprotja (režija: Miha Maver, Teater Pozitiv, Ljubljana, Slovenija), R.U.R. (režija: Jadranka Korda-Krušlin, Zagrebačko kazalište mladih/Učilište, Zagreb, Hrvatska), Solo za sedam (režija: Andrea Gotovina, Dramski i plesni studio, Istarsko narodno kazalište Pula, Hrvatska), Naš razred (režija: Justina Vojaković-Fingler, Glumački studio kazališta Play drama, Split, Hrvatska).

„Kao i svake godine, bila nam je želja da selekcija ponudi raznolike umjetničke estetike, originalan pozorišni izričaj, kvalitetan dramsko pedagoški rad s mladima i društveno relevantne teme o kojima mladi govore. Ovogodišnja selekcija predstavlja novu generaciju mladih koja hrabro osvaja prostor scene koji im pripada, predstavlja ono što Juventafest jest u svojoj suštini od samog početka, predstavlja pokret mladih“, kazala je Emina Omerović, selektorica Juventafesta.

Predstave će biti izvođene na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo, Pozorišta mladih Sarajevo i u Centru kulture i mladih Općine Centar Sarajevo.

Juventafest dio Pokreta za inkluziju

Dan prije otvaranja 10. Juventafesta, 6. septembra bit će prikazan dokumentarni film Neki novi Brodvej, režisera Denisa Bojića, koji je prvi dugometražni film iz Bosne i Hercegovine na temu rehabilitacije osoba s Down sindromom starijim od 18 godina. Radnja filma prati šest osoba s Down sindromom koje, savladavajući brojne prepreke, postaju jedni od prvih polaznika profesionalne škole glume na prostorima jugoistočne Europe rušeći predrasude i barijere o mogućnostima i sposobnostima osoba s Down sindromom.

“To je fenomenalan film i jako nam je drago što s njegovim prikazivanjem, dan prije otvaranja jubilarnog 10. Juventafesta, počinjemo festivalske aktivnosti. Juventafest je od 2019. godine dio Pokreta za inkluziju i naša misija od početka jeste da ukazujemo na probleme društva, rušimo predrasude i barijere. Zoran Jelić i Denis Bojić realizovali su film koji govori o jako važnom pitanju, ali ono što treba istaći je i da ‘Down Syndrom Centar’ izuzetno posvećeno radi na rehabilitaciji mladih i poboljšanju njihovih sposobnosti, tako da oni mogu uspješno glumiti, slikati, pjevati, pisati pjesme, igrati fudbal, raditi kao konobari i tako dalje”, kazala je Jasna Diklić, direktorica Juventafesta.

Također, izvan konkurencije, posljednjeg dana festivala bit će odigrana predstava Međuprostor Teatra mladih Travnik u koprodukciji sa Studio teatrom Zenica i Centrom za kulturu Travnik, a za koju režiju potpisuje Emina Omerović.

Organizatori pozivaju sve srednjoškolce, kojima je Juventafest i posvećen, da posjete ovaj jedinstveni događaj i pogledaju predstave koje su kreirali i izveli na sceni njihovi vršnjaci.

Izvor: Al Jazeera