Damir Karakaš dobitnik književne nagrade ‘Meša Selimović’

Stručni žiri književnih susreta Cum Grano Salis u Tuzli.odlučio je da je roman ‘Okretište’ pisca iz Hrvatske najbolji u 2021. godini.

U romanu Okretište pisac piše o svom životu, odnosno o proživljenoj traumi (Pixsell)

Pisac Damir Karakaš iz Hrvatske dobitnik je književne nagrade “Meša Selimović”, koja se dodjeljuje u sklopu književnih susreta Cum Grano Salis u Tuzli.

Stručni žiri, pod predsjedavanjem Semezdina Mehmedovića i članovima Andrej Nikolaidis, Vlada Arsenić, Faruk Šehić i Jagna Pogačnik, odlučio je da je roman Okretište Damira Karakaša najbolji u 2021. godini, prenosi Fena.

“Nagrada ‘Meša Selimović’ je sigurno jedna od najvažnijih i zbog toga što je Meša Selimović moj omiljeni pisac”, rekao je Karakaš, laureat ovogodišnje nagrade.

‘Sazrijevanje moje traume’

U romanu Okretište književnik pisac piše o svom životu, odnosno o proživljenoj traumi.

“Godinama sam čekao da ta moja trauma sazrije, da cijela priča sazrije, da se emocije smire, da to bude roman koji je opći, a ne napisan meni i mojoj familiji”, kazao je Karakaš.

Pored romana Okretište, u konkurenciji za nagradu “Meša Selimović” bila su još četiri romana: Pogovor Davida Albaharija, Horror vacui Staše Aras, Sampas Ilije Đurovića i Ja sam Damira Uzunovića.

Izvor: Agencije

Vaša dnevna doza vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada