Otvoren 62. MESS: Četrnaest domaćih, regionalnih i evropskih ostvarenja

Od 30. septembra do 9. oktobra internacionalni teatarski festival će predstaviti 14 produkcija, plus sedam produkcija u okviru Malog MESS-a, među kojima su tri festivalske premijere.

MESS donosi produkcije predstava iz 12 zemalja svijeta (Anadolija)

Izvedbom Predstave Braća Karamazovi: Sve sretne porodice nalik su jedna na drugu u Sarajevu je otvoren 62. internacionalni teatarski festival MESS, tokom kojeg će publika do 9. oktobra imati priliku pogledati 14 domaćih, regionalnih i evropskih teatarskih ostvarenja.

Od 30. septembra do 9. oktobra Internacionalni teatarski festival MESS predstavt će 14 produkcija, plus sedam produkcija u okviru Malog MESS-a, među kojima su ukupno tri festivalske premijere.

Festival nudi produkcije predstava iz 12 zemalja svijeta, pa će tako Sarajevo i ove godine ugostiti više od 250 internacionalnih umjetnika i umjetnica, prenosi Anadolija.

Publika će moći pogledati dramske klasike

Od regionalne teatarske produkcije publika će moći pogledati dramske klasike – diptih, dvije predstave Braće Karamazovih u režiji Olivera Frljića, u produkciji Zagrebačkog kazališta mladih, te Anu Karenjinu Mirka Radonjića, u produkciji Dramskog studija Prazan prostor i Kraljevskog pozorišta Zetski dom iz Crne Gore.

Organizatori ističu da je specifičnost Karamazovih ta da publika može pogledati nezavisno jedan dio od drugog, iako će teatarski zaljubljenici sigurno željeti dvije večeri zaredom imati vrhunski umjetnički doživljaj i cjelovito iskustvo.

Ističu da cjelovečernje iskustvo u tri čina očekuje i publiku koja će 270 minuta uživati u Ani Karenjini.

Nihad Kreševljaković kaže da će ovogodišnji MESS otvoriti predstava Olivera Frljića (Anadolija)

Nihad Kreševljaković, direktor festivala, izjavio je da će ovogodišnji MESS otvoriti predstava Olivera Frljića, jednog od najznačajnijih evropskih reditelja danas.

“Radi se o prvom gostovanju ove predstave. Izuzetna mi je čast da ovom izuzetno zanimljivom predstavom počinjemo ovogodišnji MESS”, rekao je Kreševljaković.

Snježana Abramović Milković, direktorica Zagrebačkog kazališta mladih, izjavila je da se prikazivanjem predstava poput Braće Karamazovih  pokušavaju baviti društveno relevantnim temama.

Frljić dugo nije režirao u Hrvatskoj

“Mi smo oni koji promišljamo stvarnost. Imamo društveni zadatak progovarati o onome što nas tišti. Već smo s repertoarom odavno izašli iz neke zone udobnosti, komfora, zabave i dopadljivosti. To publika jako cijeni, a time se bave i Braća Karamazovi”, rekla je je Abramović Milković.

Istakla je kako Frljić dugo nije režirao u Hrvatskoj te da nije sigurna da li će to više raditi zbog problema s političkim strukturama u toj zemlji.

“Ovo nam je prvo gostovanje izvan Zagrebačkog kazališta mladih, jako smo se pripremali za vašu scenu i mislim da ćemo uspjeti približiti original publici”, kazala je direktorica Zagrebačkog kazališta mladih.

Na MESS-u će biti upriličeno prvo gostovanje predstave ‘Braća Karamazovi’ Olivera Frljića (Anadolija)

Dado Ćosić, glumac iz diptiha Braća Karamazovi, izjavio je da je Frljić inspirativan reditelj, koji ima snagu da u veoma kratkom vremenskom roku dobije maksimum od pojedinaca s kojima sarađuje na sceni.

Karamazovi su dobra predstava. Tu snaga i volja našeg ansambla jako lijepo dolazi do izražaja i zajedno s Oliverom mislim da vas nećemo razočarati večeras” rekao je Ćosić.

Predstava Braća Karamazovi, koja je napisana prema romanima Fjodora Mihajloviča Dostojevskog, ruskog književnika ukrajinskog porijekla, premijerno je prikazana početkom agresije na Ukrajinu u februaru.

Pozorišno stvaralaštvo za djecu

Glumac Adrian Pezdirc ističe kako je izvođenjem predstave stekao utisak da su se pojedine situacije na sceni preslikale u stvarni svijet.

“Cijela situacija s Ukrajinom dala je potpuno drugu konotaciju. Stvari koje su nam bile smiješne na probama odjednom više nisu bile smiješne, ili su postale smiješne na drugačiji način. Atmosfera straha koja je bila sveprisutna u medijima i životu preslikala se na nas”, istakao je Ćosić.

Gosti ovogodišnjeg festivala dolaze iz Njemačke, Mađarske, Italije, Švicarske, Grčke, Kipra, Japana, Slovenije, Hrvatske, Srbije, Crne Gore, kao i BiH (Anadolija)

Petar Pejaković, reditelj predstave Zašto ih nije briga? Ko je pokvario zamrzivač?, koja će imati festivalsku premijeru u okviru Malog MESS-a, rekao je da je njemu, kao nekom ko se 25 godina bavi pozorištem za djecu i mlade, izuzetno važno da festival poput MESS-a gaji segment pozorišnog stvaralaštva za djecu.

“Naša predstava se bavi ekologijom. Sve su uglavnom neke fraze, floskule, dosta praznih priča, koje djeci serviramo u školskom sistemu. Gledali smo da napravimo predstavu koja je bazirana na osjećanjima, emocijama”, pojasnio je Pejaković,

Gosti ovogodišnjeg festivala dolaze iz Njemačke, Mađarske, Italije, Švicarske, Grčke, Kipra, Japana, Slovenije, Hrvatske, Srbije, Crne Gore te Bosne i Hercegovine.

O nagradama odlučuje tročlani žiri

Posljednjeg dana MESS-a bit će dodijeljene nagrade najboljim umjetnicima i umjetnicama čija su ostvarenja ostavila najviše traga ne samo kod publike, nego i po mišljenju stručnog žirija.

O Zlatnim lovorovim vijencima ove godine odlučuje tročlani žiri iz Bosne i Hercegovine, sa Kosova i iz Italije u sastavu: Andrea Lešić – Thomas, Fatos Berisha i Giacomo Pedini.

Ulaznice za predstave mogu se kupiti putem platforme kupikartu.ba.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada