Srbija, S. Makedonija i Albanija: Memorandum o saradnji u oblasti filma

Cilj je promovisati kulturnu raznolikost, međukulturni dijalog i međusobno razumijevanje i poštovanje.

Zemlje potpisnice će se zalagati za povećanje broja koprodukcionih projekata (EPA/Ilustracija)

Ministrica kulture i informisanja Srbije Maja Gojković, ministrica kulture Sjeverne Makedonije Bisera Кostadinovska Stojčevska i ministrica kulture  Albanije Elve Margariti potpisale su Memorandum o razumijevanju i saradnji u oblasti filma i audiovizuelnih djelatnosti na Zapadnom Balkanu.

Cilj ovog memoranduma je stvaranje uslova za olakšavanje, proširenje i produbljivanje saradnje u oblasti kinematografije i drugih audio-vizuelnih djelatnosti, kao i kinematografskih koprodukcija.

Međusobno razumijevanje i poštovanje

Države potpisnice su izrazile spremnost da utvrde mogućnosti daljeg jačanje saradnje u oblasti proizvodnje, promocije i javnog prikazivanja filmskih i drugih audio-vizuelnih djela u regiji, podsticanje koprodukcione saradnje, podsticanje prijavljivanja za filmske podsticaje u okviru koprodukcionih ostvarenja.

Memorandum predviđa da će se potpisnice zalagati za povećanje broja koprodukcionih projekata u oblasti filmske umjetnosti i audiovizuelnih djelatnosti, putem kojih će se promovirati kulturna raznolikost, međukulturni dijalog i međusobno razumijevanje i poštovanje.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada