Belgijska predstava otvorila 56. BITEF

Predstava ‘Svaki pokušaj će se završiti skršenim tijelima i slomljenim kostima’ reditelja i koreografa Jana Martensa otvorila je 56. BITEF.

Glavni program 56. BITEF-a počeo je u petak sa selekcijom 'Prolog' (Tanjug/Tara Radovanović)

Belgijska predstava Svaki pokušaj će se završiti skršenim tijelima i slomljenim kostima reditelja i koreografa Jana Martensa, trupe “GRIP” i “Dance on ansambl” iz Antverpena, otvorila je sinoć 56. BITEF u Jugoslovenskom dramskom pozorištu u Beogradu, prenosi Tanjug.

Glavni program 56. BITEF-a počeo je u petak sa selekcijom “Prolog” na velikoj sceni Narodnog pozorišta izvođenjem predstave (Nije) kraj sveta čuvene britanske rediteljke Kejti Mičel, prema tekstu engleske dramaturškinje Kris Buš, u produkciji pozorišta “Šaubine” iz Berlina.

BITEF je zapravo i ranije krenuo, 20. septembra, uz početak jednog od svojih pratećih programa, a to je 10. izdanje “Cirkobalkana” – Festivala savremenog cirkusa koji će se odvijati u cirkuskom šatoru do 1. oktobra u Luci Beograd.

Spoj drame i plesa

Poslije zapaženog uspjeha na Avinjonskom festivalu 2021. (premijera je bila 18. jula 2021.), plesni komad Svaki pokušaj će se završiti skršenim tijelima i slomljenim kostima svoj neobičan i dugačak naslov upućuje na višeslojan koncept autora i cijele ekipe.

Sama koreografija, režija i prije svega dramaturgija predstave, zapravo koreodrame, zasnovana je na gradaciji, kombinovanju i razvoju niza pokušaja da se ostvari jedna nova koreografska ideja.

Ti pokušaji uz koncept belgijskog reditelja i koreografa Martensa, dobrim dijelom su bazirani na muzici, koja se neprestano ponavlja, na svoj način postaje i psihodelična, a u pitanju je instrumentalna kompozicija poljskog autora savremene ozbiljne muzike Henrika Mikolaja Goreckog.

Pozornica je bez scenografije, prisutan je minimalizam, i na početku kroz muzičku podlogu igra samo jedan izvođač, onda dolaze dva umjetnika, i dalje se umnožavaju sa četiri, pet, osam plesača kroz nekoliko fragmenata koreodrame.

Kasnije jedna od umjetnica pripovijeda šta oni kao kolektiv žele i čemu teže, a to su emocije, pravdoljubivost, nulta tolerancija, kliše, a htjeli bi da ponude čistu nadu, solidarnost.

Na sceni je 17 plesača, koji su različitih godina (od 18 do 71), polova, porijekla i profesionalne istorije.

Verbalni dijelovi predstave su označeni u tri segmenta – prvi dio sa govorom, drugi se bazira na ispisanom tekstu koji publika i čuje iz offa, kao naraciju nevidljivog pripovjedača, dok je treći dio samo ispisan riječima, bez čitanja, u muku i tišini.

Tako se, postepeno, fragmentarno, mozaički sklapao jedan pametan, topao i duhovit esej o savremenom plesu, koji spaja različita pitanja i stavove: ples kao fizički rad, značaj ličnosti plesača (njihove godine, izgled, obrazovanje), odnos tijela i društvenog poretka.

Mi – junaci rada svog

U glavnom programu festivala će se naći  devet predstava vodećih autora evropskog i svjetskog pozorišta iz Nemačke, Belgije, Meksika, Francuske, Srbije, Slovenije i Ujedinjenog Kraljevstva.

Festival će se održati pod sloganom “Mi – junaci rada svog” i bavit će se pitanjem rada u savremenom društvu, radnih prava, tržišta rada poslije pandemije, ali i pitanjem rada u samim izvođačkim umjetnostima.

Žiri ovogodišnjeg BITEF-a čine: dramaturškinja i pozorišna kustoskinja Štefani Karp (Njemačka, predsjednica žirija), pozorišna kritičarka Kristina Dosel (Njemačka), rediteljica Selma Spahić (Bosna i Hercegovina), glumica Vanja Ejdus (Srbija) i pisac i dramaturg Dino Pešut (Hrvatska).

Izvor: Agencije