Važne teme o čovjeku u fokusu 62. izdanja MESS-a

Teatarski umjetnici iz Mađarske, Njemačke i Italije dolaze ove jeseni u Sarajevo s vrhunskim autorskim predstavama i festivalskoj publici poznatim izvođačima.

Ulaznice za MESS će se uskoro moći kupiti putem portala kupikartu.ba (Fena)

Ovogodišnji, 62. po redu Internacionalni teatarski festival MESS bit će održan od 30. septembra do 9. oktobra, a ugostit će, između ostalih, teatarske umjetnike iz Mađarske, Njemačke i Italije koji dolaze s vrhunskim autorskim predstavama i festivalskoj publici poznatim umjetnicima, najavili su organizatori.

Thalia Theater ponovo je festivalski gost, a ovaj put dolaze sa predstavom Porijeklo, u režiji Sebastiana Nublinga, nastaloj prema knjizi Saše Stanišića koji i u Njemačkoj uživa veliki ugled i koji je tamo za to djelo osvojio “Njemačku književnu nagradu”.

Porijeklo je knjiga o prvoj slučajnosti u našim biografijama: rođenju negdje. I o onome što dolazi poslije. Porijeklo je knjiga o selu u kojem je ostalo samo trinaestero ljudi, o zemlji koje više nema, o rasparčanoj porodici, mojoj porodici. To je knjiga o pitanju šta mi pripada, moj autoportret sa precima. I razlaganje tog autoportreta. Porijeklo je oproštaj od moje dementne bake. Dok ja prikupljam sjećanja, ona svoja gubi. Porijeklo je knjiga o mojim domovinama, po sjećanjima i u mašti. Knjiga o jeziku i sramu, dolasku i preživljavanju, sreći i smrti”, riječi su Saše Stanišića.

Publika će, na sceni, moći vidjeti i glumicu bh. porijekla Vernesu Berbo koja je također ranije bila festivalski gost. Predstava Porijeklo bit će izvedena 8. oktobra, od 19:30 sati na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo.

Sve predstave titlovane na engleski i bosanski jezik

Mađarski Nemzeti Színház Nonprofit Zrt dolazi sa Buchnerovim Woyczekom u režiji Attile Vidnyánszky Jr.  Predtsva će propitivati koje se to ideje smatraju prirodnim, a koje su destruktivni proizvodi vještačkih društvenih procesa.

Tokom tog mađarskog komada mladi tim stvaralaca u potrazi je za odgovorima na pitanje da li smo i dalje u stanju razaznati i iznova proživjeti emocije i čovječnost u našoj prividnoj usamljenosti, boreći se za kojekakve fiktivne ideje. Woyczek je na festivalskom programu 4. oktobra od 20:00 sati, na sceni Sarajevskog ratnog teatra SARTR.

Višestruko nagrađivani italijanski teatarski umjetnik Pippo Delbono vraća se ove godine sa predstavom Ljubav u produkciji Emilia Romagna Teatro Fondazione. Predstava Ljubav je muzičko i poetsko putovanje kroz stvarnu geografiju – kroz Portugal, Angolu i Zelenortske Otoke, ali i kroz jednu unutarnju geografiju, geografiju struna duše koje trepere i na najtananiji puls života. Muzički tonovi predstave su sjetni tonovi fada, tonovi koji raspucavaju od energije kroz glasove pjevača, toliko glasne da dopiru do svakog ugla u teatru, prenosi Fena.

U jednom trenutku, ritam predstave je užurban, poput kakvog paradnog marša, u sljedećem je kao kakav tableau vivant, a onda poprima ritam spore povorke. Prizori su poput slika koje mijenjaju boje, a koje su čas tople čas hladne. Tu je i riječ pjesnika, izgovorena u maniru ligurskih umjetnika, kroz njihovo uobičajeno hipnotizirajuće recitovanje u mikrofon.  Publika 62. Festivala MESS Ljubav će moći pogledati 5. oktobra od 19:30 sati, na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo.

Sve predstave Festivala titlovane su na engleski i bosanski jezik, a ulaznice će se uskoro moći kupiti putem partnerskog portala kupikartu.ba. Kompletan program je dostupan na zvaničnoj stranici Festivala MESS.

Izvor: Agencije