Na jubilarnom Zagreb Film Festivalu rekordan broj ostvarenja

Osim druženja uz zanimljive filmske priče iz cijeloga svijeta, publika će imati priliku na jednom mjestu pogledati i recentna ostvarenja hrvatskih debitanata nagrađene na evropskim festivalima.

Zagreb Film Festival će biti održan od 23. do 30. oktobra (Pixsell - Arhiva)

Jubilarni, 20. po redu Zagreb Film Festival (ZFF) održat će se od 23. do 30. oktobra, a obilježit će ga rekordan broj hrvatskih dugometražnih filmova u glavnom natjecateljskom programu, javlja Hina.

Publika će tako, osim druženja uz zanimljive filmske priče iz cijeloga svijeta, imati priliku na jednom mjestu pogledati recentna ostvarenja hrvatskih debitanata nagrađene na europskim festivalima od Locarna i Karlovyh Vary do Sarajeva.

Kako je najavljeno, na festivalu će biti prikazani filmovi Sigurno mjesto Jurja Lerotića, Tragovi Dubravke Turić, Garbura Josipa Žuvana i Stric Andrije Mardešića i Davida Kapca. Kratkometražni filmovi tih autora redovito su prikazivani ili su osvajali nagrade u programu Kockice, platformi za predstavljanje nadolazećih autora, a neki od njih (Stric i Garbura) razvijani su u okviru ZFF-ove scenarističke radionice Moj prvi scenarij.

Lerotićev film Sigurno mjesto u Locarnu je osvojio nagradu za najbolji debitantski film, režiju i glavnu ulogu (Goran Marković), osvojio je i Srce Sarajeva za najbolji film i glumca (Juraj Lerotić), a ujedno je i hrvatski kandidat za Oscara. Riječ je o intimnoj drami utemeljenoj na osobnoj priči redatelja o pokušaju suicida u obitelji, ali i o bezuvjetnoj ljubavi i podršci među njenim članovima.

Projekcije na pet lokacija, ali i online

Dubravka Turić, autorica nekoliko kratkometražnih filmova prikazanih i nagrađenih na svjetskim A festivalima, u dugometražnom prvijencu Tragovi, priči o mladoj antropologinji Ani (Marija Škaričić) koja u znanstvenom istraživanju dolazi do vrijednih intimnih spoznaja, poigrava se s detektivskim, čak i mističnim elementima istraživanja tragova u kamenu.

Garbura Josipa Žuvana, čiji rad ZFF sustavno prati kroz program Kockice, imat će svjetsku premijeru na festivalu u San Sebastiánu. Radnja Garbure prati dva nerazdvojna dvanaestogodišnjaka, Antonija i Nikolu, koji nastoje održati prijateljstvo unatoč dugogodišnjoj svađi između njihovih obitelji. U slobodno vrijeme dječaci se zabavljaju paljenjem karabita te sve to snimaju nadajući se milijunskim pregledima na YouTubeu.

U ZFF-ov glavni program uvršten je i triler s elementima apsurdnog humora i groteske, dugometražni prvijenac Davida Kapca i Andrije Mardešića Stric, premijerno prikazan na festivalu u Karlovym Varyma, gdje je nagrađen posebnim priznanjem. Naslovnu ulogu u filmu, koji prati obitelj zarobljenu u proslavi beskonačna Božića, tumači Predrag Miki Manojlović, a uz njega glume Ivana Roščić, Goran Bogdan i Roko Sikavica.

Dvadeseti Zagreb Film Festival održavat će se na pet zagrebačkih lokacija – u kinima SC, Tuškanac i Kinoteka, u MSU-u i Dokukinu KIC. Dio programa moći će se pratiti i online na kinoeuropa.hr i croatian.film. Projekcije filmova iz natjecateljskog dugometražnog programa održavat će se u kinu Tuškanac.

Izvor: Agencije