AJB DOC: ‘Djeca neprijatelja’ najbolji film i po izboru publike

Najveći broj glasova i prosječnu ocjenu 4,8 osvojio je film Gorkija Glaser-Müllera, koji je dokumentovao priču o djedu koji spašava unučad iz zloglasnog ISIL-ovog kampa.

Ostvarenje 'Djeca neprijatelja' osvojilo je i nagradu za najbolji film Takmičarske selekcije – AJB DOC Main Award (Al Jazeera)

Posljednjeg dana petog izdanja Festivala dokumentarnog filma Al Jazeere Balkans (AJB DOC), održanog od 9. do 13. septembra u Sarajevu, dodijeljene su nagrade, ali za Nagradu publike pristupilo se naknadnom brojanju glasova jer svi prikazani filmovi ulaze u selekciju za nagradu.

Najveći broj glasova (699) i prosječnu ocjenu 4,8 osvojio je film Djeca neprijatelja, scenariste i režisera Gorkija Glaser-Müllera, koji prati švedskog muzičara Patricija Galveza u njegovoj, na prvi pogled, nemogućoj misiji da spasi sedmero unučadi iz zloglasnog zarobljeničkog kampa Al-Hol na sjeveru Sirije.

To ostvarenje osvojilo je i nagradu za najbolji film Takmičarske selekcije – AJB DOC Main Award.

‘Nadia’ druga, a ‘Dida’ treći po izboru publike

Drugi film po izboru publike je Nadia, koji je dobio 469 glasova i prosječnu ocjenu 4,78. Autorice filma Anissa Bonnefont i Edith Chapin dokumentovale su životnu priču Nadije Nadim, Afganistanke koja je s majkom i sestrama pobjegla u Dansku nakon što su joj oca ubili talibani. U međuvremenu je postala napadačica u nogometnoj reprezentaciji svoje nove domovine Danske, a zatim se pridružila ženskoj ekipi kluba Paris Saint-Germain. No, želja za povratkom u Afganistan, kako bi saznala više o očevoj sudbini, nikada nije prestala.

S 319 glasova publike i prosječnom ocjenom 4,76 na trećem mjestu našao se film Dida, Nikole Ilića i Corine Schwingruber Ilić, koji pokazuju šta se događa kada se uloge zamijene i roditelji odjednom postanu ovisni o djeci.

Dodjelom nagrade publike završene su sve aktivnosti vezane za ovogodišnje izdanje AJB DOC-a.

Izvor: Al Jazeera

Vaša dnevna doza vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada