Treći dan AJB DOC-a: Priče koje nadahnjuju i tjeraju na razmišljanje

Zbog ogromnog interesa javnosti, u Cineplexxu će u 18 sati biti održana dodatna projekcija filma Sarajevo Safari.

Peti AJB DOC Film Festival traje do 13. septembra (Al Jazeera)

Treći dan Petog AJB DOC Film Festivala donosi šest dokumentarnih ostvarenja i priča o nevjerovatnim ljudskim sudbinama koje će vas nadahnuti, ali i natjerati na razmišljanje.

U 13:30 u Cineplexxu će biti upriličena specijalna projekcija filma Duhovi prošlosti Fatme Riahi. Priča nas vodi u Tunis, gdje je majka autorice fima ponudila privremeno utočište porodici u potrebi: Bosanki Mersidi, koja je sa svojim mladim kćerkama pobjegla iz Sidi Bouzida u grad Tunis i nije imala gdje živjeti. Njen suprug Tawfik uhapšen je i osuđen za terorizam.

Film Ka svijetu slijepih autorice Julie Bezerra Madsen možete pogledati u 15 sati u Cineplexxu. Ovaj dokumentarac donosi priču o Silasu koji je naslijedio očnu bolest svoje majke Christine, zbog koje je gotovo izgubila vid i pokazuje kako Christina čini sve što je u njenoj moći da što nježnije uvede Silasa u svijet slijepih.

Već u 16:30 u Cineplexxu će biti prikazan film O švedskom modelu Viktora Nordenskiölda. Riječ je o jedinstvenom dokumentarcu koji zalazi duboko iza kulisa švedske vlade i prati donosioce odluka koji stoje iza kontroverznog modela borbe protiv pandemije COVID-a 19.

Život za volanom Petera Triesta, koji će biti prikazan u Cineplexxu u 18 sati, prati bugarskog vozača Petra Dojčeva, koji mjesecima živi u kabini svog kamiona, postepeno gubeći veze s najmilijima.

U 20:30, također u Cineplexxu, počet će projekcija filma Djeca neprijatelja autora Matta Sarneckija i Gorkija Glaser-Müllera, koji donose priču o napetim i neumornim naporima jednog djeda da spasi svoje sedmero unučadi iz kampa u kojem su boravili od smrti svojih roditelja, odanih ISIL-u.

U okviru programa “Last Minute Cinema” u Cineplexxu će u 21 sat biti prikazan film Ljubav, njemačke marke i smrt autora Cema Kaye, koji zabavno i vrlo složeno, uz dosad neviđene arhivske snimke, predstavlja neispričanu priču o nezavisnoj muzičkoj kulturi imigranata iz Turske, njihove djece i unuka u Njemačkoj.

Također, zbog ogromnog interesa javnosti, u Cineplexxu će u 18 sati biti održana dodatna projekcija filma Sarajevo Safari.

Peti AJB DOC Film Festival traje do 13. septembra, a kompletan program možete pronaći na zvaničnoj sajtu Festivala.

Izvor: Al Jazeera