Na Petom AJB DOC-u premijerno prikazan film ‘Sarajevo Safari’

Dokumentarni film ‘Sarajevo Safari’ slovenskog autora Mirana Zupaniča prikazan je u okviru programa “AJB Prikazuje” Petog AJB DOC Film Festivala.

Podsjećamo da je zbog ogromnog interesa javnosti organizovana dodatna projekcija filma „Sarajevo Safari“, koja će biti održana 11. septembra u 18 sati u Cineplexxu (sala 7) (Al Jazeera)

U Multimedijalnom centru Kovači upriličena je svjetska premijera filma „Sarajevo Safari“ slovenskog autora Mirana Zupaniča, nakon čega je uslijedila diskusija autora s publikom.

Film donosi brutalnu priču o slabo poznatom fenomenu “lova na ljude”, odnosno o bogatim strancima koji su plaćali visoke naknade za priliku da pucaju na stanovnike opkoljenog Sarajeva, a zbog intrigantne teme koju tretira izazvao je ogroman interes javnosti i medija sedmicama prije prikazivanja.

“‘Sarajevski safari’ bila je specifična, normalnom umu nezamisliva vrsta lova, lova na ljude. U toku opsade Sarajeva bogatim strancima koji su platili određenu nadoknadu bilo je dopušteno da sa srpskih položaja pucaju na ljude u slobodnom dijelu grada. Žrtve su bili civili koji su se u tom trenutku našli na nišanu snajpera tih okrutnih stranaca”, pojasnio je Zupanič.

Za ovaj fenomen, koji je, kako ističe, bio i još ostaje ovijen velom tajne, prvi je put čuo 2019.

Organizovana dodatna projekcija

“Tu priču ispričao mi je moj producent Franci Zajc i ja nisam vjerovao”, rekao je iskreno Zupanič, dodajući da je Zajc najzaslužniji za taj film, jer je nakon godina istraživanja našao ljude koji su bili spremni pričati o safariju pred kamerom.

Naglasio je da je „Sarajevo Safari“ prvi film koji javnosti otvara ovu stravičnu priču, priznajući da otvara više pitanja nego što nudi odgovora.

“Ako neko ima programski interes i produkcijske resurse, može slobodno nastaviti tražiti dalje, ali moram odmah napomenuti da je skupljanje autentičnog i vjerodostojnog materijala izuzetno teško”, poručio je Zupanič.

Podsjećamo da je zbog ogromnog interesa javnosti organizovana dodatna projekcija filma „Sarajevo Safari“, koja će biti održana 11. septembra u 18 sati u Cineplexxu (sala 7).

Izvor: Al Jazeera