U Prizrenu otvoren 21. Međunarodni festival ‘DokuFest’

U okviru festivala bi će prikazano 250 dokumentarnih i kratkih filmova, a pored filmskih projekcija bit će organizovani i drugi događaji.

Festival traje od 5. do 13. avgusta (Anadolija)

Svečanom ceremonijom u petak navečer u Prizrenu je otvoreno 21. izdanje Međunarodnog festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma „DokuFest“.

Na svečanosti održanoj u ljetnom kinu  „Lumbardi” skrenuta je pažnja na teškoće preživljavanja nakon perioda pandemije i ratova u skladu sa temom ovogodišnjeg festivala “Kako preživeti?”.

Festival je otvoren filmom Sare Doses Vatra ljubavi (Fire of Love).

Producentkinja festivala Alba Cakalli u izjavi za Anadoliju da se ove godine očekuje oko 40.000 gostiju.

‘Dokument o događajima u svijetu’

„Fokus će biti na tome kako smo kao zajednica istovremeno preživeli pandemije, ratove, globalno zagrevanje, ekonomske krize, naše individualne probleme. Ovogodišnji filmovi su zapravo raznovrstan dokument o događajima u svijetu i pozivam bioskopske entuzijaste da ih pogledaju u naših 13 bioskopskih sala“, rekla Cakalli.

U okviru festivala bit će prikazano 250 dokumentarnih i kratkih filmova, a pored filmskih projekcija bit će organizovane i radionice, tribine, izložbe fotografija, konferencije i koncerti.

„DokuFest” je festival poznat po prikazivanju filmova u privremenim bioskopima, na reci ili u gradskom dvorcu, jer u vreme kada je osnovan u Prizrenu nije bilo kino sale.

Festival traje od 5. do 13. avgusta, a posljednjeg dana bit će dodijeljene nagrade pobjednicima u osam takmičarskih kategorija.

Izvor: Agencije