Spacey mora platiti 31 milion dolara producentima ‘Kuće od karata’

Prije pet godina Spaceyeva karijera je naglo prekinuta zbog niza optužbi za seksualno zlostavljanje, pa su producenti morali uveliko mijenjati radnju šeste sezone ‘Kuće od karata’.

Producenti su tužili Spaceya jer su njegovim otpuštanjem izgubili značajan prihod koji im je donosila serija koja se bavila političkim spletkama u Washingtonu (EPA)

Glumac Kevin Spacey (62), dobitnik dva Oscara, morat će platiti gotovo 31 milion dolara producentskoj kompaniji MRC koja ga je 2017. godine otpustila sa seta serije Kuća od karata (House of Cards) zbog optužbi za seksualno zlostavljanje, odlučio je američki sud nakon što je odbijena njegova žalba, prenosi Hina.

Iz MRC-a su tužili Spaceya jer su njegovim otpuštanjem izgubili značajan prihod koji im je donosila serija koja se bavila političkim spletkama u Washingtonu.

Prije pet godina Spaceyeva karijera je naglo prekinuta zbog niza optužbi za seksualno zlostavljanje, pa su producenti morali uveliko mijenjati radnju šeste sezone Kuće od karata.

Sud je još 2020. godine dao za pravo producentskoj kući prosudivši kako je Spacey svojim ponašanjem prekršio pravila ugovora. Na to se glumac žalio, no žalba mu je odbijena.

Optužbe za seksualno zlostavljanje

Spacey je u Britaniji optužen za pet kaznenih djela koji su se dogodili između 2005. i 2013. godine – četiri tačke za seksualno zlostavljanje dodirivanjem i težu optužbu za navođenje osobe na seksualni penetrativni čin bez pristanka. Prošloga mjeseca dogovoreno je kako će se suđenje sljedeće godine.

Spacey poriče kako je bilo koga seksualno uznemiravao.

Taj 62-godišnjak je osvojio Oscara za najboljeg glumca u Vrtlogu života i najboljeg sporednog glumca u Privedite osumnjičene, a u seriji Kuća od karata tumačio je lik beskrupuloznog političara Franka Underwooda.

Izvor: Agencije