Na SFF-u 235 filmova iz 62 zemlje u 19 tematskih programa

Čak 51 film biće u takmičarskim programima iz šire regije što čini SFF jedinstvenim i najvećim regionalnim festivalom, rekao je Jovan Marjanović, direktor SFF-a.

Gosti SFF-a a bit će petorica proslavljenih filmskih profesionalaca (Sarajevo Film Festival)

Ovogodišnji Sarajevo Film Festival (SFF), koji počinje 12. augusta, tokom sedmodnevnog trajanja publici će ponuditi 235 filmova te time potvrditi karakter najveće regionalne filmske smotre, najavio je direktor festivala Jovan Marjanović.

On je dužnost direktora SFF-a preuzeo prošle godne naslijedivši na toj poziciji Mirsada Purivatru, utemeljitelja SFF-a koji je u proteklih četvrt stoljeća bio i njegov glavni operativac.

Marjanović je na predfestivalskoj konferenciji za novinare kazao kako će biti predstavljena filmska ostvarenja iz 62 zemlje kroz 19 tematskih programa.

“Čak 51 film biće u takmičarskim programima iz šire regije što čini SFF jedinstvenim i najvećim regionalnim festivalom”, kazao je Marjanović.

Ostlund otvara, Žalica zatvara festival

Potvrdio je kako će festival otvoriti Trokut tuge Rubena Ostlunda, pobjednik ovogodišnjeg festivala u Cannesu.

Za film zatvaranja odabrano je novo ostvarenje bosanskohercegovačkog redatelja Pjera Žalice pod naslovom Praznik rada.

Ove će godine uz najbolje regionalne filmove po drugi put biti nagrađene i najbolje televizijske serije.

Gosti SFF-a a bit će petorica proslavljenih filmskih profesionalaca poput glumaca Madsa Mikkelsena te Jessiea Eisenberga, redatelja Rubena Ostlunda i Paula Schradera, a doći će i ukrajinski redatelj Sergej Loznica koji na poseban način tretira historiju srednje Europe u proteklih 30 godina te zbivanja iz Drugog svjetskog rata.

Izvor: Agencije