Najbolji animirani filmovi iz svijeta na festivalu u Neumu

Tokom trajanja Međunarodnog festivala animiranog filma NAFF bit će prikazano ukupno 115 filmova iz 44 države.

Festival će svečano biti zatvoren 1. septembra dodjelom nagrada (NAFF)

Sedamnaesto izdanje Međunarodnog festivala animiranog filma NAFF 2022 otvoreno je projekcijom filma Cilj života (Object of Life) iz Australije, autora Jacka Jamesa Parryja.

Svečano otvaranje upriličeno je na terasi neumskog hotela Sunce, nakon što su protekla dva izdanja NAFF-a održana u restriktivnim uvjetima zbog pandemije, prenosi agencija Fena.

Rajna Raič, u ime Udruženja mladih KAN, koja je ujedno i organizator NAFF-a, nije krila zadovoljstvo što se nakon dvije godina održavanja festivala u online formatu, ljubitelji animacije mogu konačno sresti “uživo” u Neumu.

 

 

“Ni protekle dvije godine svijet animacije nije mirovao, bio je vrijedan. Stvarali su nova umjetnička djela, nove crtiće, a mi iz Udruge mladih KAN smo i ove godine, kao i prethodnih 16. pripremili samo ono najbolje […] Animirani filmovi nisu samo crtići, to su filmovi sa ozbiljnim društvenim, političkim i životnim temama koje se tiču svih nas”, istakla je Rajič.

Više od stotinu filmova iz 44 zemlje svijeta

Načelnik Neuma Dragan Jurković kazao je kako općinske vlasti i sljedećih godina nastaviti podržavati sve ono što su organizatori trudom i radom stvarali godinama.

Osim australskog filma, prve večeri NAFF-a prikazano je još osam animiranih filmova iz Francuske, Portugala, Ukrajine, Meksika, SAD-a, Mađarske, Hrvatske i Australije.

Tokom trajanja NAFF-a bit će prikazano ukupno 115 filmova iz 44 zemlje svijeta, pri čemu će 75 filmova biti prikazano u takmičarskim programima, 40 filmova u studentskom, panorama i ekologija programu, a bit će održani i masterclassovi.

Festival će svečano biti zatvoren 1. septembra dodjelom nagrada, a to su Grand Prix, najbolja 2D animacija, najbolja 3D animacija, najbolja animacija glina – lutke, najbolja muzika, nagrada za likovnost, najbolji studentski film i Nagrada “Dušan Vukotić”, saopćeno je iz NAFF-a.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada