Kultni autoportret Fride Kahlo izložen prvi put nakon 24 godine

Slika Fride Kahlo kupljena je za ‘Kolekciju Eduardo F. Costantini’ čiji je vlasnik argentinski kolekcionar i utemeljitelj Muzeja latinoameričkih umjetnosti u Buenos Airesu.

Autoportret 'Diego i ja' kupljen je krajem prošle godine na aukciji u New Yorku za rekordnih 34,9 miliona dolara (EPA)

Kultni autoportret meksičke umjetnice Fride Kahlo, daleko najskuplja latinoamerička slika u povijesti, izložen je prvi puta u 24 godine u muzeju u Buenos Airesu čiji ju je vlasnik kupio, javlja AFP.

Autoportret “Diego y yo” (Diego i ja), koji je Frida Kahlo naslikala 1949. godine, kupljen je krajem prošle godine na aukciji u New Yorku za rekordnih 34,9 miliona dolara. Dosad je najskuplja latinoamerička slika bila ona Diega Rivere “Los Rivales” iz 1931. godine, prodana na aukciji 2018. za 9,76 miliona dolara.

Slika Fride Kahlo kupljena je za “Kolekciju Eduardo F. Costantini” čiji je vlasnik argentinski kolekcionar i utemeljitelj Muzeja latinoameričkih umjetnosti u Buenos Airesu. Ona će od petka biti najveća atrakcija izložbe “Tercer Ojo” (Treće oko), na kojoj će Eduardo Costantini predstaviti svoju privatnu kolekciju.

Jedinstvena umjetnica

“Diego i ja” je autoportret Fride Kahlo, s njezinim karakterističnim intenzivnim pogledom, a na čelu iznad obrva je naslikan njezin muž, slikar Diego Rivera. Iz crnih očiju slikarice slijeva se nekoliko suza. Rivera je u to doba bio blizak s jednom slavnom meksičkom glumicom što je bio uzrok boli za Kahlo, izražen na njezinoj slici.

“Za mene je Frida jedinstvena umjetnica. Ima dramatičan život koji prepričava bez srama, na spontan i otvoren način. Mislim da upravo to ljudi kod nje vole”, rekao je Eduardo Costantini o toj ikoni feminizma koja je umrla 1954. u dobi od 47 godina.

Izložba koja je predstavljena novinarima ima 240 djela od kojih dobar dio publika nije vidjela gotovo 30 godina. To je slučaj i sa slikom “Diego i ja” koja je posljednji puta izložena 1998.

Izvor: Agencije

Vaša dnevna doza vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada