I Winnetou postao žrtva kulture otkazivanja

Njemačka izdavačka kuća Ravensburger Verlag povlači svoju knjigu povezanu s novim filmom ‘Mladi poglavica Winnetou’ i druge naslove o popularnom junaku iz dječje književnosti.

U žestokoj raspravi na društvenim mrežama autori knjiga o Winnetouu optuženi su za reproduciranje rasističkih stereotipa koji potječu iz kolonijalizma (EPA)

Generacijama su djeca voljela Winnetoua, kojeg je stvorio Karl May. Međutim, no poglavica Apača uskoro bi se mogao “preseliti u vječna lovišta”, piše Večernji list.

Njemačka izdavačka kuća Ravensburger Verlag povlači svoju knjigu povezanu s novim filmom Mladi poglavica Winnetou i druge naslove o popularnom junaku iz dječje književnosti. Odluka je uslijedila nakon optužbi za rasizam i kulturno prisvajanje od ljevičarskih aktivista na internetu.

Tvorac romana Karl May (1842-1912) smatra se prvim autorom ovog bestselera na njemačkom govornom području, podsjeća The Guardian. Njegove knjige prodane su u oko 200 miliona primjeraka širom svijeta i prevedene su na 40 jezika.

Priče se fokusiraju na prijateljstvo između njemačkog imigranta u SAD-u Olda Shatterhanda i vođe Apača i njegovog “brata po krvi” Winnetoua. Romani su bili toliko popularni da su se čak i nacisti suzdržali od zabrane, iako ih se smatralo proturječnim njihovim rasnim idealima zbog slavljenja ljudi drugačije boje kože.

Heroja djetinjstva na lomači

No, u žestokoj raspravi na društvenim mrežama autori knjiga o Winnetouu optuženi su za reproduciranje rasističkih stereotipa koji potječu iz kolonijalizma, kao i za kulturnu aproprijaciju u opisivanju osobina domorodačkog stanovništva.

Odluka izdavača podijelila je javnost. Pristaše tog poteza opisali su Mayove književne pokušaje da dočara idilu u zemlji podrijetla domorodačkog naroda Sjeverne Amerike kao “laž, koja potpuno isključuje genocid nad starosjediocima, nepravedno naseljavanje njihove zemlje od bijelaca i uništavanje njihova prirodnog staništa”, navodi Die Zeit.

Tabloid Bild je u međuvremenu predvodio pozive da se knjige vrate, inzistirajući na tome da je “probuđena histerija odgovorna za spaljivanje heroja našeg djetinjstva na lomači”.

Izvor: Agencije

Vaša dnevna doza vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada