Dvije izložbe u povodu granatiranja i spaljivanja Vijećnice

Sarajevska Vijećnica je jedan od najljepših objekata iz austrougarskog perioda u Bosni i Hercegovini; granatirana je i zapaljena u opsadi Sarajeva u noći sa 25. na 26. august 1992. godine.

Izložba fotografija Almina Zrne 'Edo Murtić - Gdje su riječi nedostatne' predstavljena je u sarajevskoj Vijećnici (Fena)

Dvije izložbe: Rudolfa zur Lippea pod nazivom „Ponovo rođena – Vijećnica renata“ i Almina Zrne pod nazivom „Edo Murtić – Gdje su riječi nedostatne“, postavljene su u sarajevskoj Vijećnici u okviru obilježavanja 30. godišnjice granatiranja i spaljivanja tog objekta.

Zrno je izložio 12 fotografija, a na velikim platnima utkana je bol umjetnika Ede Murtića, koji u srušenoj Vijećnici prkosi ubicama kulture i znanja, javlja Fena.

Podsjećajući kako je ratni ciklus Ede Murtića prvi put u cijelosti pokazan javnosti u tada još uvijek razrušenoj gradskoj Vijećnici 2008. godine, Zrno navodi kako je riječ o velikom spektru radova iz Murtićeve arhive koji nikada ranije nisu bili viđeni i u različitim su tehnikama.

U Vijećnici su izloženi i radovi Rudolfa zur Lippea (Fena)

Po ocjeni Zrne, to je bilo „najljepše predstavljanje razrušenog devastiranog, kulturnog, ubijenog prostora i pokazatelj kako je simbol stradanja grada Sarajeva, Vijećnica, otvorio svoja ranjena njedra i prigrlio radove Ede Murtića“.

U pripremi monografija ‘Edo Murtić u Sarajevu’

„Imao sam tu čast i zadovoljstvo da bilježim sve to i snaga tih radova me je jednostavno natjerala da uradim i ovu postavku kao svjedočanstvo jednog vremena, kako je ta ranjena Vijećnice prigrlila umjetnike i kako su umjetnici na intuitivan, poseban, neposredan način, odgovorili na stradanja koja su nas zadesila ‘90-ih godina“, kazao je Zrno u izjavi za Fenu.

Ove godine se priprema i velika monografija Edo Murtić u Sarajevu koja će uskoro biti štampana i promovirana.

Sarajevska Vijećnica je jedan od najljepših objekata iz austrougarskog perioda u Bosni i Hercegovini. Granatirana je i zapaljena u opsadi Sarajeva u noći sa 25. na 26. august 1992. godine. Srpske snage predvođene presuđenim ratnim zločincem Radovanom Karadžićem granatirale su Vijećnicu, a u požaru je nestalo oko dva miliona bibliotečkih jedinica Narodne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine.

Vijećnica je obnovljena i otvorena 9. maja 2014. godine.

Izvor: Agencije